Τροφές με «κακούς» υδατάνθρακες που επιτρέπονται στη δίαιτα

Τροφές με «κακούς» υδατάνθρακες που επιτρέπονται στη δίαιτα

Παρά την κακή φήμη τους, αυτοί οι υδατάνθρακες ωφελούν την υγεία και τη σιλουέτα σας.

Οι δίαιτες με λίγους ή χωρίς υδατάνθρακες έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Εξαιτίας τους όμως, έχουν μπει στη λίστα των «απαγορευμένων», τροφές με υδατάνθρακες που είναι ωφέλιμες για την υγεία.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι, αλλά και τα οφέλη τους, ώστε να τις καταναλώνετε άφοβα.

Καλαμπόκι: Είναι παρεξηγημένο επειδή υπάρχει σε πολλές συσκευασμένες, επεξεργασμένες τροφές που στερούνται θρεπτικών ουσιών. Στην αρχική του μορφή όμως, το καλαμπόκι είναι ένα υγιεινό δημητριακό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που ωφελούν την όραση.

Μπανάνες: Το ιδανικό σνακ μπορεί να έχει υδατάνθρακες και φυσικά σάκχαρα, αποτελεί όμως πηγή βιταμίνης Β6, μαγγανίου, καλίου και φυτικών ινών. Οι ελαφρώς άγουρες μπανάνες είναι πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο, το οποίο τροφοδοτεί τα φιλικά βακτήρια στο έντερο και αυξάνει την παραγωγή λιπαρών οξέων τα οποία στη συνέχεια τρέφουν το παχύ έντερο και μειώνουν το pH. Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύεται ότι βοηθά στο αδυνάτισμα.

Δημητριακά πρωινού: Όταν τα δημητριακά είναι ολικής αλέσεως και δεν περιέχουν ζάχαρη, αποτελούν υγιεινή επιλογή για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Επιλέξτε όμως όσα περιέχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα και όχι πάνω από 10 γραμμάρια ζάχαρης.

Λευκές πατάτες: Σε μία διατροφή απώλειας βάρους, πρέπει γενικά να αποφεύγετε τις λευκές τροφές (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά) και να επιλέγετε τις αντίστοιχες ολικής αλέσεως. Οι πατάτες αποτελούν εξαίρεση, καθώς είναι πλούσιες σε κάλιο και βιταμίνη C, ενώ όταν καταναλώνονται με τη φλούδα, δίνουν περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών ή το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ανά μερίδα.

Ψωμί με προζύμι: Λόγω της ζύμωσης που υφίσταται είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα βακτήρια που ωφελούν το έντερο. Αυτά τα καλά βακτήρια βοηθούν στη διάσπαση της γλουτένης, γι’ αυτό το συγκεκριμένο ψωμί είναι πιο εύπεπτο από άλλα ψωμιά με γλουτένη.

Αρακάς: Περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες και σάκχαρα από τα μη αμυλούχα λαχανικά, είναι όμως πλούσιος σε φυτοθρεπτικά στοιχεία με αντιοξειδωτική δράση, όπως η κουμεστερόλη, η οποία προστατεύει από τον καρκίνο του στομάχου. Ένα φλιτζάνι αρακά δίνει πάνω από 7 γραμμάρια φυτικών ινών.

Πηγή: health.com, onmed.gr