Αυτά είναι τα ποτά που σας προστατεύουν από την άνοια

Αυτά είναι τα ποτά που σας προστατεύουν από την άνοια

Ο κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες. Εκτιμάται ότι 2% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους άνω των 85 ετών. Οι αιτίες της νόσου Aλτσχάιμερ, που είναι η συχνότερη μορφή άνοιας, δεν είναι γνωστές. Φαίνεται ότι στις πιθανότητες εμφάνισής της εμπλέκονται τόσο γενετικοί, όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή.

Δείτε παρακάτω ροφήματα και ποτά που σύμφωνα με τους ειδικούς προστατεύουν από την άνοια:

Τσάι: Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, η τακτική κατανάλωση τσαγιού, είτε πρόκειται για πράσινο είτε για μαύρο τσάι, συσχετίζεται κατά μέσο όρο με 50% λιγότερες πιθανότητες γνωστικής κατάπτωσης και έως και 86% μικρότερο κίνδυνο άνοιας στα άτομα με κληρονομική προδιάθεση απέναντι στις νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η προστατευτική δράση του τσαγιού για τον εγκέφαλο θεωρείται ότι πηγάζει από τα βιοενεργά συστατικά που υπάρχουν στα φύλλα του, όπως οι κατεχίνες, οι θεαφλαβίνες και η L-θεανίνη, που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις αγγειακές βλάβες και τη νευροεκφύλιση.

Καφές: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 στην επιθεώρηση The Journals of Gerontology, οι γυναίκες ηλικίας 65-80 ετών που κατανάλωναν πάνω από 261 mg καφεΐνης την ημέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 2,5 φλιτζάνια καφέ) για διάστημα 10 ετών είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Μπίρα: Ο λυκίσκος, βασικό συστατικό της μπίρας, περιέχει ξανθοχουμόλη (Xn), ένα φλαβονοειδές που μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να αποτρέψει την εκδήλωση της άνοιας και άλλων μορφών γνωστικήςέκπτωσης, σύμφωνα με μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Agriculture and Food Chemistry. Η ξανθοχουμόλη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επίσης δρα ενάντια στις φλεγμονές, στον καρκίνο και στην καρδιοπάθεια.

Σαμπάνια: Μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Antioxidants and Redox Signaling έδειξε ότι τρία ποτήρια σαμπάνια την ημέρα προλαμβάνουν άνοια και Αλτσχάιμερ. Η σαμπάνια θεωρείται ότι προστατεύει τον εγκέφαλο χάρη στα φαινολικά οξέα που περιέχει –φυτικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.

Πηγή: WebMD, onmed.gr