Χυμός ανανά: Τα εκπληκτικά οφέλη του για την υγεία

Χυμός ανανά: Τα εκπληκτικά οφέλη του για την υγεία

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Μπορείτε να τον καταναλώσετε φρέσκο, σε χυμό, μαγειρεμένο ή σε κονσέρβα. Παρά τη γλυκύτητά του, ο ανανάς δεν έχει πολλές θερμίδες. Τα 100 γραμμάρια δίνουν 55 θερμίδες, όσες δηλαδή και τα αχλάδια.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση χυμού ανανά.

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Ο χυμός ανανά μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει το διάστημα ανάρρωσης από μια λοίμωξη. Στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις Φιλιππίνες, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του χυμού ανανά σε μικρούς μαθητές και διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν χυμό καθημερινά εκδήλωσαν λιγότερες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ενώ όσοι εκδήλωσαν λοιμώξεις ανάρρωσαν πιο γρήγορα απ’ όσους δεν έπιναν χυμό.

2. Βελτιώνει την πέψη: Ο ανανάς περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη και το οποίο διευκολύνει τη διάσπαση και την πέψη των πρωτεϊνών. Η βρομελίνη σε μορφή κάψουλας δρα επίσης ενάντια στο οίδημα, στους μώλωπες και στον μετεγχειρητικό πόνο.

3. Έχει αντικαρκινική δράση: Στο πλαίσιο εργαστηριακής μελέτης διαπιστώθηκε ότι ο φρέσκος χυμός από τη σάρκα αλλά και το κοτσάνι και τη φλούδα του ανανά καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες και στο παχύ έντερο.

4. Επιβραδύνει τη γήρανση: Ο χυμός ανανά περιέχει βιταμίνη C και βήτα καροτένιο, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που επιβραδύνουν τον ρυθμό γήρανσης του δέρματος, καθυστερώντας ρυτίδες και χαλάρωση. Η βιταμίνη C συμβάλλει επίσης στη σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που προσδίδει στο δέρμα ελαστικότητα και αντοχή.

5. Ωφελεί την υγεία των ματιών: Η βιταμίνη C του ανανά μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη περίπου κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το υγρό που βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού είναι πλούσιο σε βιταμίνη C κι έτσι η πρόσληψή της μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη για την πρόληψη της συχνής οφθαλμολογικής πάθησης.

Πηγή: Medical News Today, onmed.gr