Πέντε τροφές που «ρίχνουν» την υψηλή χοληστερόλη

Πέντε τροφές που «ρίχνουν» την υψηλή χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι μία λιπαρή ουσία, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό των λιποπρωτεϊνικών συμπλοκών που σχηματίζουν τις κυτταρικές μεμβράνες. Υπάρχουν παρερμηνείες αναφορικά με τον ρόλο που αυτή διαδραματίζει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Η χοληστερόλη είναι αναγκαία, αφού αποτελεί πρόδρομη ουσία μιας σειράς ορμονών, ενώ ένα από τα παράγωγά της, σε συνδυασμό με της επίδραση του ηλιακού φωτός στο δέρμα, μετατρέπεται σε βιταμίνη D. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της παράγεται στο ήπαρ, ενώ ένα αρκετά μικρότερο ποσοστό είναι εξωγενούς προέλευσης, προέρχεται δηλαδή από τη διατροφή.

1. Αυγά: Είναι πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D, πρωτεΐνη, ριβοφλαβίνη, φολικό οξύ. Αν και ο κρόκος περιέχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η περιεκτικότητά τους στα τρόφιμα επηρεάζει λιγότερο τα επίπεδα της συνολικής και της «κακής» χοληστερόλης (LDL) στο αίμα σε σύγκριση με τα τρανς και τα κορεσμένα λιπαρά οξέα.

2. Μέλι: Πλούσιο σε αμινοξέα, βιταμίνες, σάκχαρα και μέταλλα, το μέλι βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Επειδή, όμως, περιέχει γλυκόζη και ζάχαρη, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ενώ μια ασφαλή επιλογή είναι το βιολογικό μέλι, το μέλι κουμαριάς και το μέλι Μανούκα, μια ποικιλία που προέρχεται από τα τεϊόδεντρα.

3. Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς περιέχει σίδηρο, μαγγάνιο, βιταμίνη B6, μαγνήσιο, κάλιο, ενώ έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που περιορίζουν την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.

4. Σκόρδο: Το σκόρδο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προφυλάσσει τα κύτταρα από οξειδωτικό στρες, προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

5. Φρούτα-λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πολύτιμες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ η κατανάλωσή τους μειώνει τη φλεγμονή και περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου.

Πηγή: Medical Daily, onmed.gr