Υπερβολικό άγχος & νεύρα:Η μαγική τεχνική «5-4-3-2-1» που θα σε ηρεμήσει στο λεπτό..

Υπερβολικό άγχος & νεύρα:Η μαγική τεχνική «5-4-3-2-1» που θα σε ηρεμήσει στο λεπτό..

Το άγχος και η νευρικότητα σίγουρα δεν αποτελούν καλούς συμμάχους για τη λήψη σωστών αποφάσεων και την ομαλή συνύπαρξη με τους γύρω μας.

Δυστυχώς, δεν καταφέρνουμε πάντα να τιθασεύουμε τα αρνητικά συναισθήματα που μας στερούν ευχάριστες στιγμές, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε διόλου κολακευτικά ξεσπάσματα.

Η άσχημη ψυχολογία μας καταφέρνει να επηρεάσει και το σώμα μας, με την έντονη εφίδρωση, τις κοκκινίλες στο δέρμα μας ακόμα και τα σπυράκια, να είναι μόλις μερικά από τα συμπτώματα του στρες.

Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να ελέγξουμε καλύτερα τον εαυτό μας; Οι ψυχολόγοι έχουν την απάντηση.

Πρόκειται για μία τεχνική ευρέως διαδεδομένη στον επιστημονικό κόσμο, η οποία χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ψυχολόγους και ειδικούς σε θέματα σχέσεων. Εσύ έχεις ακουστά τον κανόνα «5-4-3-2-1»;

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως καθένας από τους αριθμούς αυτούς έχει να κάνει με μία από τις 5 σου αισθήσεις: Την όραση, την ακοή, την αφή, την όσφρηση και τη γεύση. Το επόμενο βήμα είναι να μάθεις να χρησιμοποιείς τις αισθήσεις αυτές με τη σειρά, προκειμένου να ηρεμήσεις κάθε φορά που σε καταβάλλει ο πανικός.

Τι πρέπει να κάνεις;

Αρχικά, η συμβουλή που μας δίνουν οι ψυχολόγοι είναι να κοιτάξουμε προσεκτικά γύρω μας, ταυτοποιώντας πέντε πράγματα στο οπτικό μας πεδίο. Μόλις επιστράτευσες την όρασή σου. Ώρα να συνεχίσεις με την ακοή, εστιάζοντας σε τέσσερα πράγματα που μπορείς να ακούσεις. Ακολουθούν τρία πράγματα που μπορείς να νιώσεις, δύο που μπορείς να μυρίσεις και ένα που μπορείς να γευτείς.

Με αυτόν τον τρόπο κρατάς όλες σου τις αισθήσεις επικεντρωμένες σε έναν στόχο, ξεχνώντας όσα αρνητικά σε έχουν κυριεύσει.

«Το να εστιάζεις στις αισθήσεις σου, σε γειώνει, σε φέρνει στο παρόν και καταλαγιάζει τον ανεμοστρόβιλο από σκέψεις που υπάρχει μέσα στο μυαλό σου», υποστηρίζει η κλινική ψυχολόγος Ellen Hendriksen.

Κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου αυτό το είδος «μίνι διαλογισμού» και αξιοποίησε όσα έμαθες την επόμενη φορά που θα νιώσεις την ένταση και το άγχος να σε καταβάλλουν.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

limeandlife.com