Επιχείλιος έρπης: Τα αίτια, η θεραπεία και η αντιμετώπιση του ιού

Επιχείλιος έρπης: Τα αίτια, η θεραπεία και η αντιμετώπιση του ιού

Περίπου το 90% των ενηλίκων έχουν έρθει σε επαφή με το ιό του έρπη, μόνο όμως στο 15% εκδηλώνεται ο επιχείλιος έρπης. Αν ωστόσο ανήκεις σε αυτό το 15%, είναι πολύ σημαντικό να βρεις τρόπους για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τον έρπη ή έστω να μειώσεις τον κύκλο ζωής του. Ξεκίνα από το πρώτο βήμα...

Τι είναι ο επιχείλιος έρπης

Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται στο 80% από τον ιό του απλού έρπη (herpes simplex virus 1). Ο έρπης τύπου 2 συνήθως προκαλεί έρπη των γεννητικών οργάνων, ευθύνεται όμως για περίπου το 20% του επιχείλιου.

Στατιστικά, μετά την πρώτη μόλυνση είναι πιθανό να παρουσιάσεις 4-6 φορές μέσα στο χρόνο επιχείλιο έρπη, συχνότητα που αραιώνει με το πέρασμα των χρόνων. Μετά θα σε θυμάται αραιά και πού.

Όταν μολύνεσαι, ο έρπης εκδηλώνεται κυρίως γύρω από το στόμα και μετά πέφτει σε αδράνεια. Παραμένει για πάντα κρυμμένος στα γάγγλια του νευρικού συστήματος και ξυπνά όταν σε βρει ευάλωτη: έχεις πάθει ίωση, σε φάσεις έντονου στρες ή στενοχώριας. Ο έρπης μπορεί να παρουσιαστεί επίσης εάν εκτεθείς σε χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες, π.χ. αν κυκλοφορήσεις μια πολύ κρύα μέρα με αέρα ή μετά την πρώτη σου ηλιοθεραπεία. Πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να έχουν άνθρωποι με ανοσοκαταστολή, οι οποίοι συχνά χρειάζεται να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή.

Ο ιός του έρπη μεταδίδεται μέσω της επαφής, άμεσης, π.χ. αν φιλήσεις με ενεργή βλάβη κάποιον, ή έμμεσης, π.χ. αν χρησιμοποιήσετε το ίδιο ποτήρι ή πιρούνι. Για να περιορίσεις τις πιθανότητες μετάδοσης, σε φάση έξαρσης φρόντισε να έχειςδική σου πετσέτα προσώπου, να πλένεις με ζεστό νερό τα μαχαιροπίρουνα και το ποτήρι σου και να μην αγγίζεις την πληγή.
Ο επιχείλιος έρπης παρουσιάζεται συνήθως στην περιοχή γύρω από τα χείλη, μπορεί όμως να εμφανιστεί στα πτερύγια ή μέσα στη βλεννογόνο της μύτης ή ακόμα και στα μάτια, συνήθως από επιμόλυνση.

Ο ιός ξεκινά με μια αίσθηση καύσου και μουδιάσματος στην περιοχή και μέσα σε λίγες ώρες παρουσιάζονται φυσαλίδες, ενωμένες η μία με την άλλη σαν πλάκα, με διάμετρο που μπορεί να κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά μέχρι 0,5 εκατοστό. Επειδή οι βλεννογόνοι και τα χείλη είναι ευαίσθητα, συχνά υπάρχει έντονο οίδημα την πρώτη μέρα και πόνος. Μετά από 24-48 ώρες οι φυσαλίδες σπάνε και τότε είναι η πιο μολυσματική περίοδος του έρπη. Στη συνέχεια οι φυσαλίδες ξεραίνονται και τέλος πέφτουν, αφήνοντας πίσω καθαρό αλλά ερεθισμένο δέρμα. Ο κύκλος αυτός συνήθως κρατά 7-9 ημέρες.

Επιχείλιος έρπης: αντιμετώπιση και θεραπεία

Εάν έχεις ξαναβγάλει επιχείλιο έρπη, θα αναγνωρίζεις τα συμπτώματα πριν εμφανιστεί η βλάβη. Βάζοντας αμέσως τοπική αντιική αγωγή, μειώνεται η ενόχληση και ο κύκλος του έρπη. Κι αν δεν προλάβεις, ακόμα κι αν έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες βλάβες του έρπη να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Εάν ο έρπης υποτροπιάζει συχνά, συμβουλέψου το δερματολόγο σου σχετικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή σε χάπι που θα καταστείλει την επανεμφάνισή του. Η αγωγή αυτή είναι πολύ σημαντική την πρώτη φορά που εκδηλώνεται ο έρπης, όχι μόνο για να δώσει καίριο πλήγμα στον ιό, αλλά επειδή η πρωτολοίμωξη, όπως λέγεται, μπορεί να είναι επώδυνη και πιο εκτεταμένη από τις επόμενες. Η αγωγή χρησιμοποιείται θεραπευτικά ή προληπτικά σε ανθρώπους με πολλές υποτροπές.

Ενίσχυσε φυσικά το δέρμα σου: Ο αμερικανικός φορέας National Institute of Health υποδεικνύει τα απαραίτητα συστατικά για πιο υγιές δέρμα: Βιταμίνη Α (πορτοκαλί, κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά), βιταμίνη C (ακτινίδιo, εσπεριδοειδή), ψευδάργυρο

(οστρακοειδή, μοσχαρίσιο κρέας), τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο (κόκκινη πιπεριά, ντομάτα, σολομός) και υγιεινά λιπαρά (ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς)

Ίδιο όνομα, άλλος ιός

Ο επιχείλιος έρπης, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και ο έρπης ζωστήρας προκαλούνται από τρεις διαφορετικούς ερπητοϊούς. Ο απλός ιός του έρπη 1 και ο απλός ιός του έρπη 2 ευθύνονται για τον επιχείλιο έρπη και εκείνον των γεννητικών οργάνων. Ο ιός της ανεμοβλογιάς είναι αυτός που στην ενήλικη ζωή προκαλεί τον έρπη ζωστήρα.

Συνεργάστηκε η Βενετία Μπλιάμπτη, δερματολόγος-αφροδισιολόγος με εξειδίκευση στην αισθητική δερματολογία και στη laser θεραπευτική, επιστημονική υπεύθυνη του τμήματος

Γ.Μ.Γ. Κλινικής Ρέα (www.bliamptivenetia.gr).