6 σημαντικά οφέλη που έχει το σησαμέλαιο για την υγεία μας

6 σημαντικά οφέλη που έχει το σησαμέλαιο για την υγεία μας

Το έλαιο σουσαμιού είναι φυτικό έλαιο που παράγεται από τους σπόρους σουσαμιού.

Λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας του θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα έλαια και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, αλλά και στην παραδοσιακή ιατρική.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Ε και Κ, αλλά και ισχυρά αντιοεξιδωτικά, όπως η σεσαμίνη και η σεσαμινόλη, που προλαμβάνουν τη φλεγμονή και τις ασθένειες που σχετίζονται με την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών.

Δείτε στις παρακάτω τα οφέλη που έχει το έλαιο σουσαμιού για την υγεία.

1. Προστατεύει την καρδιά: Η προσθήκη σησαμελαίου στη διατροφή προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

2. Ασπίδα κατά του διαβήτη: Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το έλαιο σουσαμιού βοηθά τους ανθρώπους με προδιάθεση για εμφάνιση διαβήτη. Το έλαιο βοηθά επίσης στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα των πασχόντων από διαβήτη.

3. Ωφελεί την επιδερμίδα: Το σησαμέλαιο περιέχει ψευδάργυρο, ένα μέταλλο σημαντικό για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι η τοπική εφαρμογή του δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα ενάντια στην επιβλαβή για την επιδερμίδα UV ακτινοβολία. Βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση των μυκητιασικών λοιμώξεων.

4. Αυξάνει την οστική πυκνότητα: Ο χαλκός και το ασβέστιο που περιέχει το σησαμέλαιο, είναι δύο στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη των οστών. Βοηθά τους ηλικιωμένους στη διαχείριση της οστεοπόρωσης και συμβάλλει στην πρόληψη των καταγμάτων.

5. Προλαμβάνει τους πόνους των αρθρώσεων: Το σησαμέλαιο βοηθά στην πρόληψη του πόνου των αρθρώσεων που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα. Μελέτη σε πειραματόζωα έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση σησαμελαίου μείωσε το οξειδωτικό στρες και άλλους δείκτες που σχετίζονταν με την πάθηση.

6. Προστατεύει τη στοματική υγεία: Λόγω της αντιβακτηριδιακής δράσης του, αποτρέπει τον σχηματισμό πλάκας και διατηρεί τα δόντια λευκά. Σκοτώνει επίσης τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας με αποτέλεσμα να απομακρύνει την κακοσμία του στόματος και την τερηδόνα.

Πηγή: Medical Daily, onmed.gr