Πόσο καιρό αντέχουν πραγματικά διάφορα τρόφιμα στο ψυγείο μας;

Πόσο καιρό αντέχουν πραγματικά διάφορα τρόφιμα στο ψυγείο μας;

Πολλά τρόφιμα που συντηρούνται στο ψυγείο μπορούν να ξεπεράσουν την ημερομηνία λήξης αλλά να μην έχουν εμφανή σημάδια αλλοίωσης ή δυσάρεστη μυρωδιά. μΤο ψυγείο μπορεί να έχει πλήθος βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας ή τροφικές δηλητηριάσεις.Είναι λοιπόν σημαντικό να το καθαρίζετε τακτικά και να αποθηκεύετε σωστά τα προϊόντα που βρίσκονται σε αυτό.Μην ξεχνάτε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συντηρητικά, που μπορούν να τα διατηρήσουν φρέσκα για συγκεκριμένο διάστημα, γι' αυτό δεν πρέπει να βασίζεστε στη μυρωδιά τους για να αποφασίσετε αν είναι ασφαλή ή όχι.

Δείτε παρακάτω τι ισχύει για κάθε τρόφιμο. >>

-Η πλαστική συσκευασία δεν διατηρεί τα αλλαντικά φρέσκα. Οι περισσότεροι παραγωγοί αλλαντικών συνιστούν τα προϊόντα τους να καταναλώνονται εντός τριών έως πέντε ημερών από το άνοιγμα της συσκευασίας.

-Το σκόρδο έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Για καλύτερα αποτελέσματα αποθηκεύστε το σε θερμοκρασία δωματίου σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Το ψιλοκομμένο σκόρδο μπορεί να καταναλωθεί μετά από λίγες ώρες, ενώ ολόκληρες οι σκελίδες αντέχουν στο ψυγείο περίπου μία εβδομάδα.

-Το μπέικον πρέπει να καταναλώνεται εντός μιας εβδομάδας και αυτό εφόσον έχει αποθηκευτεί σωστά.

- Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνετε τη μαγιονέζα εντός δύο μηνών αφού την ανοίξετε. Αν μείνει για περισσότερο από δύο ώρες εκτός ψυγείου, καλό είναι να την πετάξετε. Η σπιτική μαγιονέζα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε πέντε ημέρες.

- Ακόμη και όταν αποθηκεύονται σωστά σε αεροστεγή δοχεία, τα εναπομείναντα μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται εντός δύο έως τριών ημερών από την τοποθέτησή τους στο ψυγείο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων της Mayo Clinic.

- Ένα μπουκάλι λευκό ή κόκκινο κρασί που έχει ανοιχτεί χάνει τη γεύση του σε 1-2 ημέρες και δεν είναι ασφαλές για να το καταναλώσετε μετά από 6-7 ημέρες.

- Ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο καπάκι, η σάλτσα ντομάτας πρέπει να καταναλώνεται εντός 5 ημερών από την ημέρα που την ανοίγετε.

Πηγή: Reader’s digest, onmed.gr