Υπέρταση: Πώς θα προστατευτείτε από τη διατροφή με πολύ αλάτι

Υπέρταση: Πώς θα προστατευτείτε από τη διατροφή με πολύ αλάτι

Η υπερβολική ποσότητα αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης και σε εμφάνιση υπέρτασης σε προηγούμενα υγιείς, ή σε απορύθμιση της πίεσης στους ήδη υπερτασικούς.

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αλατοευαισθησία και απαντάται περίπου στο 40% των υπερτασικών ατόμων.

Η προσθήκη μικρών ποσοτήτων παντζαριών ή άλλων τροφών πλούσιων σε νιτρικά άλατα σε αλμυρά τρόφιμα, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης, σύμφωνα με τα ευρήματα προκαταρκτικής μελέτης.

Παρότι η μελέτη έγινε σε πειραματόζωα, οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν ένα νέα εργαλείο για την αντιμετώπιση των επιδράσεων της πλούσιας σε αλάτι διατροφής που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υπέρταση. Οι άνθρωποι καταναλώνουν παγκοσμίως περίπου διπλάσια από τη συνιστώμενη ποσότητα αλατιού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η υψηλή κατανάλωση αλατιού σε συνδυασμό με την ανεπαρκή πρόσληψη καλίου συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι εμπειρογνώμονες της υγείας συμβουλεύουν εδώ και χρόνια τους ανθρώπους όχι μόνο να τρώνε λιγότερο αλάτι, αλλά να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κάλιο, που μειώνουν τις επιδράσεις του νατρίου στην καρδιαγγειακή υγεία. Οι περισσότεροι όμως δεν ακολουθούν τις συστάσεις. «Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους πρόληψης της υπέρτασης που προκαλείται από την κατανάλωση αλατιού» τονίζει ο Δρ. Theodore W. Kurtz, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής εργαστηριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο.

Για τις ανάγκες της μελέτης, αρουραίοι ευαίσθητοι στο αλάτι τρέφονταν με αλάτι σε συνδυασμό με μικρές ποσότητες χυμού τεύτλων ή διαιτητικών νιτρικών αλάτων, τα οποία απαντώνται σε ρίζες και φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι και το σέλινο.

Το 80% των νιτρικών που καταναλώνουμε προέρχεται από τα λαχανικά που τρώμε (το σπανάκι, το παντζάρι, το μαρούλι, το κάρδαμο και το σέλινο κατέχουν τη πρωτοκαθεδρία με περισσότερα από 250 mg νιτρικών ανά 100 γρ.).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο ο χυμός όσο και το συμπλήρωμα νιτρικών αλάτων ήταν πάνω από 100 φορές πιο ισχυρά από το κάλιο για την προστασία των αρουραίων από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από το αλάτι.

Εάν τα ευρήματα ισχύουν και για τους ανθρώπους, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα έχουν ένα νέο όπλο για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από το αλάτι, προσθέτοντας στα αλμυρά τρόφιμα συμπυκνωμένα νιτρικά άλατα, ανέφερε ο Kurtz. «Οι κατασκευαστές προϊόντων με πολύ αλάτι, σάλτσα σόγιας, σάλτσες μπάρμπεκιου κλπ., θα μπορούσαν να προσθέσουν μια πολύ μικρή ποσότητα εκχυλίσματος από πλούσια σε νιτρικά άλατα λαχανικά, προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την υπέρταση που προκαλείται από το αλάτι, χωρίς να μειώσουν το αλάτι ή να μεταβάλλουν τη γεύση των προϊόντων», συμπληρώνει ο Kurtz.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Hypertension της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Πηγή: healthday.com