Ο ακριβής αριθμός βημάτων που πρέπει να κάνουμε καθημερινά

Ο ακριβής αριθμός βημάτων που πρέπει να κάνουμε καθημερινά

Γιατί ακόμα και μία απλή βόλτα μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την υγεία σας.

Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές και gadgets για να παραμείνετε σε φόρμα και να καταγράφετε τις αλλαγές στη φυσική σας κατάσταση.

Παράλληλα, νέοι τύποι γυμναστικής προσφέρουν απεριόριστες επιλογές για να ασκηθείτε και να να διατηρήσετε τη φόρμα σας. Παρόλα αυτά, το περπάτημα, παραμένει πάντα μία απλή και αγαπημένη δραστηριότητα, η οποία μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Πόσο πρέπει όμως να περπατάμε τελικά;

Μία νέα έρευνα απαντάει στο παραπάνω ερώτημα, και έρχεται λίγο πιο κοντά στον ακριβή αριθμό των βημάτων που πρέπει να κάνει κανείς για να συμπληρώσει τα συνιστώμενα 150 έως 300 λεπτά δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, διαπίστωσαν ότι τα 100 βήματα ανά λεπτό θεωρούνται ένας μέτριος ρυθμός βάδισης, ενώ τα 130 βήματα ανά λεπτό θεωρούνται έντονη δραστηριότητα.

Η μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε σε ενήλικες, ηλικίας από 21 έως 40 ετών, έβαλε κάθε συμμετέχοντα να περάσει από μία σειρά δοκιμασιών σε έναν διάδρομο. Μετρώντας τους καρδιακούς ρυθμούς, τις θερμίδες που έκαιγαν και την ταχύτητα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να βρουν αυτούς τους μοναδικούς αριθμούς.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι αν λέγαμε σε οποιονδήποτε να ξεκινήσει το περπάτημα, το πιθανότερο είναι ότι θα ξεπερνούσε τα 100 βήματα ανά λεπτό ούτως ή άλλως. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μια απλή βόλτα μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την υγεία σας.

Σίγουρα, κάνοντας συχνούς περιπάτους καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, θα βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία, αλλά το περπάτημα μπορεί να κάνει θαύματα και για την ψυχική σας υγεία. Μάλιστα, έχει συνδεθεί με την ανακούφιση από το άγχος και την ενίσχυση της διάθεσης, αποτελώντας την καλύτερη δραστηριότητα για όσους θέλουν να «καθαρίσουν» το κεφάλι τους.

Το παραπάνω, φυσικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μετράτε κάθε βήμα που κάνετε -παρόλο που το smartphone σας το κάνει ούτως ή άλλως για εσάς- μπορείτε όμως να επιλέγετε πιο συχνά να περπατήσετε όταν έχετε την επιλογή. Επιλέξτε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες, περπατήστε μέχρι το γραφείο και πηγαίνετε μία βόλτα στο πάρκο. Το σώμα -και το μυαλό σας- θα σας ευγνωμονούν γι' αυτό.

Πηγή: mindbodygreen.com, onmed.gr