5 Εναλλακτικοί τρόποι για να περιορίσετε την κατανάλωση της ζάχαρης

5 Εναλλακτικοί τρόποι για να περιορίσετε την κατανάλωση της ζάχαρης

Η ζάχαρη μπορεί να «κρύβεται» σχεδόν σε οποιοδήποτε τρόφιμο, γι΄ αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να την αποβάλλετε από τη διατροφή σας. Παρόλα αυτά, μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωσή της, κάνοντας πιο θρεπτικές επιλογές που θα προσφέρουν στον οργανισμό σας την ενέργεια που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις καθημερινές υποχρεώσεις.

Πώς μπορείτε όμως να προχωρήσετε στην αλλαγή αυτή; Πέρα από τις διατροφικές σας επιλογές είναι σημαντικό να κάνετε μικρές αλλαγές και στον τρόπο ζωής σας προκειμένου να πετύχετε τον στόχο σας.

1. Βρείτε εναλλακτικές: Δεν είναι εύκολο να κόψετε τη ζάχαρη (ειδικά στην αρχή), οπότε όταν έχετε όρεξη για γλυκό δοκιμάστε να φτιάξετε μία φρουτοσαλάτα ή τσιπς γλυκοπατάτας στο φούρνο. Τα φρούτα έχουν υψηλή θρεπτική αξία και μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως συμβαίνει με τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

2. Κάντε ερωτήσεις: Η ζάχαρη «κρύβεται» σχεδόν παντού, γι' αυτό είναι σημαντικό να μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων που επιλέγετε. Μπορεί να αναφέρεται με πολλά και διαφορετικά ονόματα γι' αυτό είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας. Μη διστάζετε να κάνετε ερωτήσεις. Όταν βγείτε για φαγητό, ρωτήστε τον σερβιτόρο για το πιάτο που σας ενδιαφέρει, καθώς οι σάλτσες και τα ντιπ είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ζάχαρη.

3. Διαλογιστείτε καθημερινά: Μετά τον περιορισμό των τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη, ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να τονώσετε τη διάθεσή σας. Έτσι, θα μείνετε προσηλωμένοι στον στόχο σας.

4. Αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα: Όταν βάζετε ταμπέλες στα τρόφιμα, χαρακτηρίζοντάς τα ως «κακά», μπορεί να έχετε την τάση να θέλετε να τα καταναλώνετε περισσότερο. Θυμηθείτε ότι δεν αποφεύγετε τη ζάχαρη για να τιμωρήσετε τον εαυτό σας επειδή κάνατε κάτι λάθος. Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα, θα μπορέσετε να πείτε πιο εύκολα «όχι» στους «πειρασμούς».

5. Γυμναστείτε: Όταν απέχετε από τη ζάχαρη μπορεί αρχικά να δείτε μεταπτώσεις στη διάθεσή σας. Αυτό συμβαίνει διότι «αποτοξινώνετε» το σώμα σας. Προκειμένου να αισθανθείτε καλύτερα απλώς κάντε γυμναστική. Όταν αθλείστε το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες που είναι γνωστές και ως οι ορμόνες της ευτυχίας! Επιπλέον, θα αισθανθείτε καλύτερα με τον εαυτό σας, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την προσπάθειά σας να παραμείνετε μακριά από τη ζάχαρη.

Πηγή: mindandbodygreen.com, onmed.gr