Πέντε πηγές φυτικών πρωτεϊνών για εσάς που δεν τρώτε κρέας

Πέντε πηγές φυτικών πρωτεϊνών για εσάς που δεν τρώτε κρέας

Στο μυαλό των περισσότερων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη του κρέατος. Αν όμως είστε χορτοφάγοι (vegetarian) ή αυστηρά / ολικά χορτοφάγοι (vegan), άρα έχετε εξαλείψει από τη διατροφή σας όλα τα ζωικά προϊόντα ή απλά θέλετε να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος, μπορείτε να πάρετε πρωτεΐνες από άλλες τροφές.

Ακολουθούν κάποιες από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεϊνών, προκειμένου να τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας >>

1. Γάλα σόγιας: Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Food Science and Technology, η ποσότητα πρωτεΐνης που βρίσκεται στο γάλα σόγιας είναι παρόμοια με την ποσότητα του αγελαδινού γάλακτος, καθιστώντας το το καλύτερο φυτικό υποκατάστατο των γαλακτοκομικών προϊόντων.

2. Λαχανικά: Βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά λαχανικά, ειδικά αν είστε vegan. Το σπανάκι, το μπρόκολο, ο αρακάς, τα σπαράγγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών, προσφέρουν τις πρωτεΐνες που χρειάζεστε. Αν και μεμονωμένα κανένα λαχανικό δεν μπορεί να σας δώσει τις υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών του κρέατος, μια ποικιλία των κατάλληλων λαχανικών μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα

3. Όσπρια: Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές δίνει 18 γραμμάρια πρωτεϊνών, αυξάνοντας παράλληλα την πρόσληψη σιδήρου και φυτικών ινών. Πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και πρωτεΐνες είναι επίσης τα άσπρα και μαύρα φασόλια, τα οποία δίνουν 15 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά φλιτζάνι. Τόσο οι φακές όσο και τα φασόλια, αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β.

4. Κινόα: Λευκή, κόκκινη, μαύρη ή πολύχρωμη, η κινόα αποτελεί αγαπημένη τροφή των vegan, αλλά και όσων πάσχουν από κοιλιοκάκη, καθώς δεν περιέχει γλουτένη. Η κινόα είναι μία από τις ελάχιστες φυτικές τροφές που θεωρούνται πλήρης πρωτεΐνη, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης κινόα δίνει πάνω από 8 γραμμάρια πρωτεϊνών. Αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο του ρυζιού, καθώς δίνει επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών, σιδήρου, μαγνησίου και μαγγανίου.

5. Τέμπε: Το τέμπε (tempeh) παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Αυτή η φυτική πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους vegan και αποτελεί μια υγιεινή και θρεπτική προσθήκη στη διατροφή. Μια μερίδα μαγειρεμένου tempeh, περίπου 100 γραμμάρια, δίνει έως και 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι επίσης πολύ ευεργετικό για τη χλωρίδα του εντέρου.

Πηγή: Medical Daily, onmed.gr