Τα πιο μολυσμένα με φυτοφάρμακα και τα πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά στις ΗΠΑ

Τα πιο μολυσμένα με φυτοφάρμακα και τα πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά στις ΗΠΑ

Όλοι ξέρουμε πως το καλύτερο είναι να αγοράζουμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά γιατί δεν έχουν φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα να είναι καλύτερα για την υγεία μας. Καλά όλα αυτά…αλλά ποιος πληρώνει 10 ευρώ το κιλό τα αβοκάντο; Οι περισσότεροι από εμάς σπάνια αγοράζουμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά και αυτό γιατί είναι υπερβολικά ακριβά ή είναι δύσκολο να τα βρεις. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μάθεις ποια είναι τα πιο “βρώμικα” σύμφωνα με την γνωστή λίστα “Dirty dozen” της οργάνωσης “Environmental Working Group” και να φροντίζεις να αγοράζεις αυτά τουλάχιστον βιολογικά, καθώς δεν απορροφούν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά την ίδια ποσότητα φυτοφαρμάκων.

Η βρώμικη δωδεκάδα:
1. φράουλες
2. σπανάκι
3. νεκταρίνια
4. μήλα
5. ροδάκινα
6. αχλάδια
7. κεράσια
8. σταφύλια
9. σέλερι
10. ντομάτες
11. πιπεριές
12. πατάτες

Η καθαρή δεκαπεντάδα (δηλαδή με τις μικρότερες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων):
1. καλαμπόκι
2. αβοκάντο
3. ανανάς
4. λάχανο
5. κρεμμύδια
6. κατεψυγμένος αρακάς
7. παπάγια
8. σπαράγγια
9. μάνγκο
10. μελιτζάνα
11. πεπόνι μελιτώματος
12. ακτινίδια
13. πεπόνι κανταλούπ
14. κουνουπίδι
15. γκρέιπφρουτ

Πηγή: Medicalnews.gr

1

Για ακόμη μία χρονιά, οι φράουλες κατέκτησαν την κορυφή της λίστας με τα 12 πιο «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με την έρευνα που διεγήγαγε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και ο Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών και δημοσιεύτηκε από την Ομάδα Περιβαλλοντικής Εργασίας.

Από το 2004 η Ομάδα, πρόκειται για μια περιβαλλοντική μκο, δημιουργεί μία λίστα με τα ποσοστά μόλυνσης 47 δημοφιλών φρούτων και λαχανικών από φυτοφάρμακα, σύμφωνα με το CNNi.

Στη δεύτερη θέση της λίστας είναι το σπανάκι και ακολουθούν τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα αχλάδια, οι ντομάτες, το σέλερι, οι πατάτες και οι γλυκές πιπεριές. Στην πραγματικότητα βέβαια το 70% της παραγωγής που εξετάστηκε παρουσίασε δείγματα μόλυνσης.

Οι 13 ύποπτοι
Τα τεστ έγιναν σε περισσότερα από 38.800 προϊόντα στις ΗΠΑ. Στις εξετάσεις, μία μόνο φράουλα περιείχε 20 δείγματα φυτοφαρμάκου, σύμφωνα με την έκθεση. Ένα ποσοστό άνω του 98% των φραουλών, του σπανακιού, των νεκταρινιών, των κερασιών και των μήλων που ελέγχθηκαν ήταν θετικά για τουλάχιστον ένα φυτοφάρμακο.

Η λίστα με τους 12 υπόπτους έχει συμπεριλάβει φέτος και ένα 13 μέλος: τις καυτές πιπεριές. Οι εξετάσεις έδειξαν πως είχαν υπολείμματα από τοξικά για το ανθρώπινο νευρικό σύστημα εντομοκτόνα και οι ειδικοί συμβουλεύουν όποιον τις αγαπά να προμηθεύεται βιολογικές. «Αν δεν μπορείτε να βρείτε ή δεν έχετε τα χρήματα για οργανικές καυτές πιπεριές, μαγειρέψτε τις, γιατί τα φυτοφάρμακα εξολοθρεύονται όταν μαγειρεύεις το φαγητό».

Πηγή: CNN.gr