Οι 7 πιο περίεργες και λιγότερο γνωστές αιτίες καρδιοπάθειας

Οι 7 πιο περίεργες και λιγότερο γνωστές αιτίες καρδιοπάθειας

Ποτέ δεν φανταζόσουν ότι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να βλάψουν την καρδιά σου. Ως καρδιοπάθεια αναφέρεται μια σειρά από παθήσεις που αφορούν τον καρδιακό μυ, τις βαλβίδες, τον καρδιακό ρυθμό και τα αγγεία.

Υπάρχουν δεκάδες γνωστοί παράγοντες κινδύνου για το καρδιαγγειακό σύστημα. Όλοι ξέρουμε πως η διατροφή, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα αποτελούν βασικές αιτίες καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η κληρονομικότητα καθώς και μια σειρά από χρόνια προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης. Καρδιοπάθεια μπορεί επίσης να προκύψει ύστερα από μια ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι λιγότερο γνωστοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Κάποιοι, μάλιστα, μοιάζουν εντελώς απίθανοι!

Παθήσεις των ούλων: Η περιοδοντίτιδα και άλλες παθήσεις των ούλων μπορεί να αποτελέσουν «δίοδο» επικίνδυνων βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος και να πυροδοτήσουν σοβαρή φλεγμονή των αγγείων. Το αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονής μπορεί να είναι η καρδιακή νόσος. Η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας μειώνει την C αντιδρώσα πρωτεΐνη, που αποτελεί βασικό δείκτη φλεγμονής και χρησιμοποιείται μαζί με άλλους για την ανίχνευση καρδιακών επεισοδίων.

Μποτιλιάρισμα: Όχι δεν φταίει το αίμα που σου… ανεβαίνει στο κεφάλι όταν είσαι κολλημένος στην κίνηση, φταίει ο θόρυβος! Η ηχορύπανση των οχημάτων, και άλλων μέσων μεταφοράς όπως τα τρένα ή τα αεροπλάνα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Για κάθε 10 ντεσιμπέλ πάνω από τα 50, οι πιθανότητες μπορεί να είναι έως και 69% μεγαλύτερες, σε σύγκριση με όσους δεν εκτίθενται σε τέτοιους θορύβους. Ο κίνδυνος φορά κυρίως όσους βιώνουν μακροχρόνια έκθεση στην ηχορύπανση, ζουν δηλαδή σε επιβαρυμένες περιοχές.

Παιδικά χρόνια: Όσοι βίωσαν τη βία, τον εκφοβισμό, ή οποιαδήποτε μορφή κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία, έχουν περισσότερες πιθανότητες για υπέρταση, διαβήτη τύπου ΙΙ ή παχυσαρκία, άρα και καρδιοπάθεια, στην ενήλικη ζωή τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που έχουν γίνει μάρτυρες βίαιων περιστατικών ή κακοποίησης σε βάρος άλλων ατόμων. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το έντονο στρες στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αλλάζει τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός σε όλη την υπόλοιπη ζωή του ατόμου.

Παιδιά: Όσοι έχουν παιδιά, κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθεια! Μάλιστα, ο κίνδυνος αυξάνεται ελαφρώς για κάθε ένα από τα παιδιά μιας οικογένειας. Οι ακριβείς λόγοι δεν έχουν διερευνηθεί πλήρως, αλλά οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι ο κίνδυνος αφορά εξίσου τις μαμάδες και τους μπαμπάδες, άρα εικάζουν πως οι λόγοι σχετίζονται με το άγχος και την κούραση που προκύπτουν από τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Επιπλέον, επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πριν τα 47, έχουν αυξημένες πιθανότητες καρδιακής νόσου. Ο κίνδυνος εμφανίζεται αυξημένος και στις γυναίκες που είχαν αποβολή ή υποβλήθηκαν σε αφαίρεση μήτρας και ωοθηκών.

Ύψος: Για κάθε 6 εκατοστά κάτω από το μέσο ύψος ενός λαού, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας αυξάνεται κατά 8%. Όσοι έχουν χαμηλότερο ύψος, τείνουν να έχουν υψηλότερη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια. Οι επιστήμονες θεωρούν πως ο μηχανισμός που καθορίζει το ύψος, πιθανώς έχει κάποιο ρόλο και στα λιπίδια του αίματος.

Γρίπη: Πρόσφατη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε πως μέσα σε μια εβδομάδα από την διάγνωση της γρίπης, οι ασθενείς έχουν ως και 6πλασια πιθανότητα να βρεθούν στο νοσοκομείο με καρδιακή προσβολή, απ’ όση έχουν πριν και μετά τη γρίπη. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει πώς συμβαίνει αυτό. Εικάζουν πως όταν ο οργανισμός «πολεμά» μια λοίμωξη όπως η γρίπη, το αίμα γίνεται πιο πηχτό και άρα αυξάνεται ο κίνδυνος θρομβωτικού επεισοδίου. Εικάζουν επίσης πως παίζει ρόλο και η φλεγμονή που προκαλεί ο ιός της γρίπης.

Έκρηξη θυμού: Μια με δύο ώρες μετά από ένα έντονο επεισόδιο θυμού, ο άνθρωπος έχει σχεδόν 5πλάσια πιθανότητα να πάθε καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με την κατάσταση ηρεμίας. Το ίδιο ισχύει και για τον κίνδυνο εγκεφαλικού ο οποίος αυξάνεται κατακόρυφα την ώρα της… μεγάλης οργής. Αν οι εκρήξεις συμβαίνουν συχνά, οι ειδικοί συνιστούν κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης θυμού, ώστε να αποφεύγονται τα χειρότερα από καρδιολογική και κάθε άλλη άποψη.

Πηγή: WebMD, onmed.gr