Κεφίρ: Γιατί είναι αξεπέραστης θρεπτικής αξίας τροφή

Κεφίρ: Γιατί είναι αξεπέραστης θρεπτικής αξίας τροφή

Το κεφίρ είναι ένα φυσικό γαλακτοκομκό προϊόν που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα το οποίο υφίσταται ζύμωση με την προσθήκη κόκκων κεφίρ.

Οι κόκκοι κεφίρ είναι οξυγαλακτικοί μικροοργανισμοί οι οποίοι περιέχουν σακχαρομύκητες, γαλακτοβάκιλλους και άλλους μικροοργανισμούς που διασπούν τη γαλακτόζη σε διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλη, ενώ τα μικρόβια προκαλούν γαλακτική ζύμωση, προσδίδοντας στο κεφίρ τη γεύση γιαουρτιού.

Πρόκειται για ρόφημα με παχύρρευστη υφή που αφρίζει, είναι εύγεστο, εύπεπτο και υγιεινό με ιδιαίτερα υψηλή βιολογική, διαιτητική και θρεπτική αξία.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Δοκιμές σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με προϋπέρταση και υπέρταση. Η τακτική κατανάλωση κεφίρ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης επειδή διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου.

Ωφελεί το νευρικό σύστημα

Το κεφίρ μειώνει τη νευροφλεγμονή και σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, εξαιτίας του αμινοξέος τρυπτοφάνη που περιέχει.

Διαχείριση βάρους

Αποτελεί καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους, ακθώς μελέτες έχουν δείξει πως τα προβιοτικά επιταχύνουν τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα την καλύτερη καύση του λίπους.

Πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα

Το κεφίρ είναι πλούσιο σε ασβέστιο μαγνήσιο και φώσφορο, καθώς και σε βιταμίνες Α, Β12, Β1 και C.

Μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ενισχύει την πέψη και προωθεί την ομαλή λειτουργία των εντέρων, δημιουργώντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα.

Συμβάλλει στην υγεία του ανοσοποιητικού και προλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ουρολοιμώξεις.

Πηγή: onmed.gr