Αύξηση βάρους στη μέση ηλικία: Με πόσους ξηρούς καρπούς θα την προλάβετε

Αύξηση βάρους στη μέση ηλικία: Με πόσους ξηρούς καρπούς θα την προλάβετε

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγάλη περίμετρος μέσης μειώνει το προσδόκιμο ζωής, ακόμη και αν ένας άνθρωπος δεν είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με μεγάλη περίμετρο μέσης, είναι πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς περιττό λίπος στην κοιλιά, επειδή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, αναπνευστικών προβλημάτων και καρκίνου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας ξηρών καρπών καθημερινά, μπορεί να αποτρέψει την αύξηση της περιμέτρου μέσης στη μέση ηλικία.

Τα καρύδια, τα φιστίκια και οι άλλοι ξηροί καρποί, συμβάλλουν στην πρόληψη παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης, αναφέρουν οι ερευνητές.

Είναι πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά που δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου, ινσουλίνης και χοληστερόλης.

Είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Ε, το κάλιο και το μαγνήσιο.

Τα ευρήματα δύο διαφορετικών μελετών παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο και επιβεβαιώνουν ότι οι ξηροί καρποί συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους και ενισχύουν την υγεία.

Όσοι καταναλώνουν καθημερινά 30 γραμμάρια ξηρών καρπών ή φιστικιών αντί να τρώνε κρέας, πατάτες ή γλυκά αντίστοιχης ποσότητας, είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν βάρος. Μόλις 30 γραμμάρια ξηρών καρπών ή 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο, μειώνουν τον κίνδυνο τόσο για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μέσα στα τέσσερα επόμενα χρόνια.

Η Δρ Xiaoran Liu, διατροφολόγος στη Σχολή Δημόσια Υγείας του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Όταν οι άνθρωποι φθάνουν στην ενηλικίωση, αρχίζουν σταδιακά να παίρνουν περίπου μισό κιλό τον χρόνο.Αν και ακούγεται λίγο, αν αναλογιστεί κανείς πόσο κιλά θα έχει πάρει σε 20 χρόνια, συνειδητοποιεί τη σημαντική αύξηση βάρους. Η προσθήκη 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών στη διατροφή αντί λιγότερο υγιεινών τροφών, όπως το κόκκινο ή το επεξεργασμένο κρέας, οι τηγανητές πατάτες και τα γλυκά, μπορεί να αποτρέψει την αργή, σταδιακή πρόσληψη βάρους στην ενηλικίωση και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία».

Τα 30 γραμμάρια είναι περίπου 24 αμύγδαλα, 18 κάσιους, 12 φουντούκια, οκτώ καρύδια Βραζιλίας, 12 μακαντάμια, 35 φιστίκια, 15 μισά καρύδια πεκάν ή 14 μισά καρύδια.

Η Δρ Liu και οι συνεργάτες της εξέτασαν στοιχεία για 126.190 εργαζόμενους στον τομέα υγείας που συμμετείχαν σε τρεις έρευνες στις ΗΠΑ.

Εκείνοι που έτρωγαν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών αντί ανάλογης ποσότητας κρέατος, πατάτας ή γλυκών, ήταν λιγότερο πιθανό να πάρουν βάρος.

Στην αρχή της μελέτης δεν έπασχαν από κάποια χρόνια πάθηση. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν κάθε τέσσερα χρόνια ένα ερωτηματολόγιο διατροφής.

Η Δρ Liu δήλωσε: «Οι άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν τους ξηρούς καρπούς ως τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, γι’ αυτό δεν τους θεωρούν υγιεινό σνακ, στην πραγματικότητα όμως συνδέονται με μικρότερη αύξηση βάρους και ευεξία».

Η άλλη ομάδα εξέτασε την επίδραση που είχαν τα καρύδια Βραζιλίας, τα οποία αποδείχθηκε ότι αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος.

Στη μελέτη 20 γυναίκες και δύο άντρες κατανάλωναν είτε 20 γραμμάρια (περίπου πέντε καρύδια Βραζιλίας) είτε 36 γραμμάρια κουλουράκια, επιπλέον της συνηθισμένης διατροφής. Τα δύο σνακ έδιναν ανάλογο αριθμό θερμίδων και νατρίου. Τα κουλουράκια προκάλεσαν σημαντική αύξηση της γλυκόζης αίματος και της ινσουλίνης 40 λεπτά μετά την κατανάλωσή τους, κάτι που δεν συνέβη με τους ξηρούς καρπούς.

Η βασική συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Mee Young Hong, διατροφολόγος στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, δήλωσε: «Παρόλο που και τα καρύδια Βραζιλίας και τα κουλουράκια αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας μετά την κατανάλωσή τους, τα καρύδια σταθεροποίησαν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και ινσουλίνης μετά το φαγητό, κάτι που συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη και της αύξησης του σωματικού βάρους».

Τα καρύδια Βραζιλίας είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε σελήνιο, ένα στοιχείο το οποίο ομαλοποιεί τη δραστηριότητα των ενζύμων που μεταβολίζουν τη γλυκόζη και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη παράγεται στο πάγκρεας και μετατρέπει το σάκχαρο του αίματος σε ενέργεια. Κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη ή δεν παράγουν αρκετή.

Αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα και να οδηγήσει σε διαβήτη, σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Η Hong δήλωσε: «Η μελέτη μας επιτρέπει στους ερευνητές και τους γιατρούς να εξετάσουν τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση καρυδιών Βραζιλίας για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πλήρεις και να διατηρούν υγιή τα επίπεδα γλυκόζης, μειώνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη».

Πηγή: Mail Online, onmed.gr