Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες υπερτροφές του φθινοπώρου για υγεία & ευεξία

Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες υπερτροφές του φθινοπώρου για υγεία & ευεξία

Το καλοκαίρι σιγά σιγά θα φύγει και θα πάρει μαζί του πολλά πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε όμως, αφού το φθινόπωρο είναι η εποχή της συγκομιδής για πολλές καλλιέργειες και φέρνει καρπούς πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να αυξήσετε την ενέργειά σας, τώρα που μεγαλώνουν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Δείτε ποιες είναι οι κορυφαίες τροφές του φθινοπώρου, καθώς και τα οφέλη τους για την υγεία σας >>

1. Μήλα: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Η κουερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που υπάρχει κυρίως στα κόκκινα μήλα, φαίνεται να παίζει ρόλο στην τόνωση της μνήμης και τη μάθηση και βοηθά στην πρόληψη της άνοιας και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση. Μια διατροφή πλούσια σε μήλα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καθώς και διαφόρων μορφών καρκίνου.

2. Παντζάρια: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρώδη άλατα που βελτιώνουν τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα να φτάνει περισσότερο οξυγόνο στους μυς. Αυτό βοηθά ιδιαίτερα όσους αθλούνται. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός παντζαριών μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

3. Αχλάδια: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, περίπου 6 γραμμάρια ανά τεμάχιο, που βοηθούν στη λειτουργία του πεπτικού. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βρίσκεται στη φλούδα τους, γι’ αυτό δεν πρέπει να τα καθαρίζετε πριν την κατανάλωση. Τα αχλάδια περιέχουν επίσης κάλιο το οποίο βοηθά στη λειτουργία των νεύρων και των μυών.

4. Λαχανάκια Βρυξελλών: Τα περισσότερα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, θεωρούνται υπερτροφές. Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στην ίδια οικογένεια και περιέχουν σουλφοραφάνη, μια ένωση που έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών. Ένα φλιτζάνι παρέχει πάνω από το 100% της βιταμίνης C που χρειάζεστε καθημερινά.

5. Σύκα: Είναι πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και φυτικές ίνες. Η φυσική τους γλυκύτητα και η ιδιαίτερη υφή τους, τα καθιστούν ιδανικό συστατικό πολλών συνταγών.

6. Κουμκουάτ: Όπως τα πορτοκάλια, αυτά τα μικρά εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, τη διαχείριση της χοληστερόλης, τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C.

7. Ραντίτσιο: Το κόκκινο λάχανο με την ελαφρώς πικάντικη γεύση είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, χαλκό, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, που βοηθά την υγεία των οστών.

8. Κολοκύθα: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και πολλά αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E και το β-καροτένιο. Το τελευταίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, προστατεύει από το άσθμα και τις καρδιακές παθήσεις και καθυστερεί τη γήρανση. Οι σπόροι κολοκύθας είναι καλή πηγή μαγνησίου και ψευδαργύρου.

9. Ρόδι: Οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε κάλιο και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών μετά από την άσκηση.

10. Γλυκοπατάτες: Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου, βιταμινών C και Ε και β-καροτένιου. Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι το βράσιμο, καθώς συγκρατούν το μεγαλύτερο μέρος του βήτα καροτένιου και βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Πηγή: Reader's digest