Το επεξεργασμένο κρέας σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού λένε οι επιστήμονες

Το επεξεργασμένο κρέας σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού λένε οι επιστήμονες

Η τακτική κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος, όπως τα αλλαντικά, τα λουκάνικα και τα παστά κρέατα, ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.

Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να συμπεριλάβει τα κατεργασμένα κρέατα στη λίστα με τους καρκινογόνους παράγοντες.

Πάντως, οι επιστήμονες σπεύδουν να σημειώσουν ότι από την ανασκόπηση, που διαπίστωσε 9% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου μαστού από το κατεργασμένο κρέας, προκύπτει μεν σχέση μεταξύ των δύο παραγόντων αλλά ο πραγματικός κίνδυνος παραμένει «πολύ μικρός».

Η ανασκόπηση εστίασε σε δεδομένα από 15 ήδη δημοσιευμένες μελέτες με συνολικό δείγμα πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες.

Σε μια μελέτη από τη Βρετανία διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη κατανάλωση κατεργασμένων κρεάτων, δηλαδή πάνω από 9 γραμμάρια την ημέρα, ενείχε κίνδυνο καρκίνου.

Βέβαια οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι γυναίκες που περιλαμβάνουν στη διατροφή τους αυτά τα τρόφιμα ενδεχομένως να κάνουν και άλλες ανθυγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής τους που με τη σειρά τους να συντελούν στην αύξηση του κινδύνου καρκίνου μαστού.

Τα κατεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα, τα αλλαντικά και τα καπνιστά κρέατα, έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε είτε να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους, είτε να βελτιωθεί η γεύσης τους με πρόσθετα στοιχεία, όπως αλάτι, μπαχαρικά ή μυρωδικά.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχουν πολλές θεωρίες γιατί μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, όπως αυτή που θέλει το πάστωμα με αλάτι να αλληλεπιδρά με μια πρωτεΐνη του κρέατος καθιστώντας το καρκινογόνο.

Η Δρ Μάριαμ Φαρντιντ, συγγραφέας της ανασκόπησης και μέλος του επιστημονικού προσωπικού της Σχολής Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ, συστήνει τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφίμων κατεργασμένου κρέατος αν δεν είναι εφικτό να τα εξαλείψουμε εντελώς από την διατροφή μας.