Το αλκοόλ πιο φονικό από το AIDS, τη βία και τη φυματίωση μαζί

Το αλκοόλ πιο φονικό από το AIDS, τη βία και τη φυματίωση μαζί

Περισσότερες από 200 ασθένειες συνδέονται με την κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το 2012 η υπερκατανάλωση αλκοόλ είχε προκαλέσει τον θάνατο 3,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, έναντι 2,5 εκατομμυρίων το 2005, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για την έλλειψη δράσης από την πλευρά των αρχών κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Ενόψει της αύξησης του πληθυσμού στον κόσμο και της προβλεπόμενης αύξησης της κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να αυξηθεί κι άλλο η υπαιτιότητα του αλκοόλ για την πρόκληση ασθενειών», αν δεν εφαρμοστούν πολιτικές πρόληψης, προειδοποίησε ο γενικός υποδιευθυντής της υπηρεσίας του ΠΟΥ η οποία είναι αρμόδια για τις μη μεταδοτικές ασθένειες, Όλεγκ Τσέστνοφ.

«Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την προστασία των πληθυσμών από τις αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία της κατάχρησης του αλκοόλ», σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για αδιαφορία» καθώς, όπως επισήμανε και ο ίδιος, η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών σκοτώνει περισσότερους άνδρες, αλλά και γυναίκες, αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από περισσότερες από 200 ασθένειες και το 2012 σκότωσε 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μολυσματικές ασθένειες, τροχαία δυστυχήματα, τραυματισμοί, ανθρωποκτονίες, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης. . . το 5,9% των θανάτων στον κόσμο (7,6% μεταξύ των ανδρών και 4% μεταξύ των γυναικών) συνδέεται με την κατάχρηση αλκοόλ ετησίως.

Και η κατάσταση θα επιδεινωθεί αν οι χώρες με μεγάλο πληθυσμό δουν το επίπεδο της ζωής τους να βελτιώνεται.

Καθώς αν και οι πλούσιες χώρες (στην Αμερική και την Ευρώπη) παραμένουν οι μεγαλύτεροι καταναλωτές οινοπνευματωδών ποτών, η κατανάλωση αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κυρίως στην Ινδία και την Κίνα, ενώ παρέμεινε σταθερή στις χώρες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Αφρικής.

Ο ΠΟΥ αναμένει για παράδειγμα ότι η ετήσια κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών στην Κίνα θα αυξηθεί ως το 2025 κατά 1,5 λίτρο ανά άτομο.

Παγκοσμίως η Ευρώπη καταναλώνει την μεγαλύτερη ποσότητα οινοπνευματωδών ποτών ανά άτομο παγκοσμίως. Ορισμένες από τις χώρες της έχουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, το 2010, οι μεγαλύτεροι καταναλωτές οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο ήταν η Ρωσία, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης και η Πορτογαλία, οι οποίες ακολουθούνταν από τις χώρες της ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Το 2012, η παγκόσμια κατανάλωση αντιστοιχούσε σε 6,2 λίτρα καθαρού αλκοόλ ανά άτομο ηλικίας άνω των 15 ετών.

Έρευνα που δόθηκε στην δημοσιότητα νωρίτερα φέτος έδειξε ότι το ένα τέταρτο όλων των Ρώσων ανδρών πεθαίνει πριν φτάσει στα μέσα της δεκαετίας των πενήντα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Ορισμένοι άνδρες από αυτούς που ερωτήθηκαν για την έρευνα πίνουν τρία ή περισσότερα μπουκάλια βότκα την εβδομάδα.

Το ήμισυ της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνεται επισήμως σε όλο τον κόσμο είναι αλκοολούχα ποτά και ακολουθεί η μπίρα (34,8%) και το κρασί (8%).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 48% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πιει ποτέ οινοπνευματώδη ποτά και η αποχή αυτή είναι πιο συχνή μεταξύ των γυναικών παρά μεταξύ των ανδρών.

Πηγή: Matrix24.gr