Έξι τρόποι που η άσκηση ωφελεί τον εγκέφαλο

Έξι τρόποι που η άσκηση ωφελεί τον εγκέφαλο

Η σωματική άσκηση αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους τόνωσης της λειτουργίας του εγκεφάλου. Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, αυξάνει την οξυγόνωση και την παροχή θρεπτικών συστατικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλή λειτουργία των ιστών και των νευρώνων.

Δείτε 6 οφέλη της άσκησης για τον εγκέφαλο:

Ενισχύει την αύξηση του εγκεφάλου: Καθώς μεγαλώνουμε, η γέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων επιβραδύνεται και ο ιστός του εγκεφάλου συρρικνώνεται. Η άσκηση μπορεί να αντιστρέψει αυτή τη διαδικασία. Μελέτη σε υγιείς ηλικιωμένους 60 έως 79 ετών που έκαναν καθιστική ζωή, έδειξε ότι ο όγκος του εγκεφάλου τους αυξήθηκε σημαντικά μετά από έξι μήνες αερόβιας άσκησης. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η τόνωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας που προκαλεί η αερόβια άσκηση συνδέεται με λιγότερες αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στους εγκεφάλους των ηλικιωμένων. Η αερόβια άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ο οποίος απορροφά το 20% του οξυγόνου στο σώμα.

Αυξάνει τις ορμόνες ανάπτυξης του εγκεφάλου: Ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (Brain Derived Neurotrophic Factor, BDNF) είναι μια πρωτεΐνη που κωδικοποιείται στον άνθρωπο από το γονίδιο BDNF που βρίσκεται στο χρωμόσωμα 11. Ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας δρα σε ορισμένους νευρώνες του κεντρικού νευρικού συστήματος και του περιφερικού νευρικού συστήματος, συμβάλλοντας στην διατήρηση και επιβίωση των υφιστάμενων νευρώνων και ενισχύοντας την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση νέων νευρώνων και συνάψεων. Ο BDNF στον εγκέφαλο, δραστηριοποιείται στον ιππόκαμπο, στον φλοιό και στον πρόσθιο εγκέφαλο, περιοχές ζωτικής σημασίας για τη μάθηση, τη μνήμη και την ανώτερη σκέψη ενώ η δράση του φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μακροχρόνια μνήμη. Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο περισσότερο BDNF παράγετε.

Καταπολεμά την κατάθλιψη και το άγχος: Η κατάθλιψη επιβραδύνει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες, δυσκολεύει τη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων και προκαλεί προβλήματα μνήμης. Η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης μέσω της αύξησης της παραγωγής σεροτονίνης και ντοπαμίνης, χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ευθύνονται για την καλή διάθεση. Παράλληλα αυξάνει τις ενδορφίνες, γνωστές και ως ορμόνες της χαράς.

Μειώνει τις επιπτώσεις του στρες: Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, επιβραδύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και προκαλεί προβλήματα μνήμης. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Βοηθά επίσης στη δημιουργία νέων κυττάρων στην περιοχή του ιππόκαμπου που συνδέεται με τη δημιουργία νέων αναμνήσεων.

Βελτιώνει την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου: Η εκτελεστική λειτουργία περιλαμβάνει τις γνωστικές ικανότητες όπως η συγκέντρωση, η οργάνωση, η αφηρημένη σκέψη, ο προγραμματισμός και η απομνημόνευση. Μελέτη σε ενήλικες 55 έως 80 ετών έδειξε ότι όσοι ασκούνταν τακτικά είχαν τέσσερις φορές καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ συγκριτικά με όσους δεν ασκούνταν. Η επίδραση της άσκησης ήταν μεγαλύτερη σε όσους ασκούνταν από 30 έως 45 λεπτά σε κάθε συνεδρία για περισσότερο από έξι μήνες. Σημαντικά όμως ήταν και τα οφέλη που παρατηρήθηκαν σε όσους ασκούνταν μόλις τέσσερις εβδομάδες.

Αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη: Όταν τρώτε, το σώμα σας μετατρέπει το μεγαλύτερο μέρος των τροφών σε γλυκόζη ή σάκχαρο αίματος, την κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Προκειμένου αυτή η γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα, πρέπει να συνοδεύεται από την ορμόνη ινσουλίνη. Σε κάποιους ανθρώπους, τα κύτταρα γίνονται ανθεκτικά στην ινσουλίνη. Ο οργανισμός αντλεί όλο και περισσότερη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου και το άτομο να αναπτύσσει διαβήτη τύπου 2. Ακόμη και αν δεν αναπτύξετε διαβήτη, η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι κακή για τον εγκέφαλο, καθώς όταν «πλημμυρίζει» από γλυκόζη, επηρεάζεται αρνητικά η μνήμη και η σκέψη. Η τακτική άσκηση, ωστόσο, μπορεί να αντιστρέψει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Όσο καλύτερος είναι ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα, τόσο πιο προστατευμένοι είστε από την εκφύλιση του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία.

Πηγή: Reader's digest, onmed.gr