Ποιες τροφές είναι επικίνδυνες για τη γάτα σας

Επειδή στις γάτες αρέσει να τσιμπολογούν, μερικές φορές νομίζουμε ότι ξέρουμε τι είναι καλύτερο γι’ αυτές. Ομως, το ότι θα το σκεφτούμε να τους δώσουμε ωμό κρέας δεν σημαίνει ότι είναι εντάξει αν τους δώσουμε κονσέρβα τόνου.
Γιατί η συγκεκριμένη κονσέρβα μπορεί να είναι εξίσου ή και περισσότερο επικίνδυνη. Στην πραγματικότητα μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι μερικά από τα κοινά τρόφιμα, ακόμα και απ’ αυτά που είναι γνωστό ότι αρέσουν στις γάτες δεν θα πρέπει να τα φάνε.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Τόνος σε μεγάλες ποσότητες
Οι γάτες μπορεί να είναι εξαρτημένες από τον τόνο, είτε είναι σε κονσέρβες για γάτες είτε για ανθρώπους. Μια μικρή ποσότητα τόνου δεν θα βλάψει τη γάτα σας. Αλλά μια σταθερή διατροφή με τόνο που προορίζεται για ανθρώπους, αν την ακολουθήσει η γάτα σας μπορεί να την οδηγήσει σε υποσιτισμό, γιατί δεν θα έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Επιπρόσθετα, ο πολύς τόνος μπορεί να της προκαλέσει δηλητηρίαση, επειδή ο τόνος περιέχει πολύ υδράργυρο. Επίσης, μην ξεχνάτε μια ανοιχτή κονσέρβα τόνου στο νεροχύτη ή τον πάγκο, γιατί για τη γάτα αυτό θα είναι μία… πρόσκληση για γεύμα.

Κρεμμύδι, σκόρδο, βολβοί
Το κρεμμύδι σε όλες τις μορφές του, ωμό, μαγειρεμένο, ή αφυδατωμένο, μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση των ερυθρών αιμοσφαιρίων της γάτας σας, οδηγώντας την στην αναιμία. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμα και για το κρεμμύδι σε σκόνη. Μια περιστασιακή δόση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τη βλάψει. Αλλά μια μεγάλη ποσότητα, ή μικρές ποσότητες σε συχνά χρονικά διαστήματα μπορεί να της προκαλέσουν δηλητηρίαση. Εκτός από τα κρεμμύδια και το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει στη γάτα σας γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Γάλα και γαλακτοκομικά
Τι θα μπορούσε να πάει στραβά αν δίνατε στη γάτα σας ένα μπολάκι με γάλα ή ένα κομμάτι τυρί; Αν και τα γατάκια μπορούν να ανεχθούν το γάλα, οι ενήλικες γάτες δεν μπορούν. Το πεπτικό τους σύστημα δεν μπορεί να επεξεργαστεί τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το αποτέλεσμα είναι πεπτικές διαταραχές και διάρροια.

Αλκοόλ
Μπύρα, κρασί, λικέρ και τρόφιμα που περιέχουν αλκοόλ, δεν είναι κατάλληλα για τη γάτα σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ έχει στο ήπαρ και τον εγκέφαλο της γάτας την ίδια ακριβώς επίδραση που έχει και στον άνθρωπο. Με τη διαφορά πως για τη γάτα αρκεί πολύ μικρότερη ποσότητα. Μόλις δύο κουταλάκια του γλυκού ουίσκι μπορεί να ρίξει τη γάτα σε κώμα, ενώ ένα κουταλάκι ακόμα θα μπορούσε να τη σκοτώσει.

Σταφύλια και σταφίδες
Τα σταφύλια και οι σταφίδες συχνά χρησιμοποιούνται ως λιχουδιές για τα κατοικίδια. Ομως, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Αν και δεν είναι σαφής ο λόγος που συμβαίνει αυτό, αποτελεί μια πραγματικότητα πως τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορούν να προκαλέσουν στη γάτα νεφρική ανεπάρκεια. Μια μικρή ποσότητα αρκεί για να την αρρωστήσει. Παρά το γεγονός ότι μερικές γάτες δεν παρουσιάζουν αρνητικές συνέπειες μετά την κατανάλωση σταφυλιού, καλύτερα να μην δώσετε στη γάτα σας σταφύλια ή σταφίδες και να τα κρατήσετε μακριά από σημεία που μπορεί να φτάσει για να μην μπει στο πειρασμό με την έμφυτη περιέργειά της να τα δοκιμάσει.

Καφεΐνη
Η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραία για μια γάτα. Και μάλιστα δεν υπάρχει αντίδοτο. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από καφεΐνη περιλαμβάνουν ανησυχία, γρήγορη αναπνοή, ταχυπαλμία, μυϊκό τρόμο και σπασμούς. Εκτός από το τσάι και τον καφέ (συμπεριλαμβανομένων και των σπόρων) η καφεΐνη μπορεί να βρεθεί στο κακάο, τη σοκολάτα, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τα διεγερτικά ποτά όπως το Red Bull. Υπάρχουν ακόμα σε ορισμένα φάρμακα και παυσίπονα.

Σοκολάτα
Η σοκολάτα μπορεί να είναι θανατηφόρα για τις γάτες. Αν και οι περισσότερες δεν θα τη φάνε από μόνες τους, μπορεί να πιεστούν από τους ιδιοκτήτες τους, που μπορεί να πιστεύουν ότι προσφέρουν στη γάτα τους μια λιχουδιά. Ο τοξικός παράγοντας στη σοκολάτα είναι η θεοβρωμίνη. Βρίσκεται σε όλα τα είδη σοκολάτας, ακόμα και στη λευκή. Η πιο επικίνδυνη, όμως, είναι η μαύρη σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη. Η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει στις γάτες ανωμαλία στον καρδιακό ρυθμό, μυϊκό τρόμο, σπασμούς και θάνατο.

Καραμέλες και τσίχλες
Καραμέλες, τσίχλες, οδοντόκρεμες, ψημένες λιχουδιές και μερικές άλλες τροφές περιέχουν ξυλιτόλη. Η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ινσουλίνης που κυκλοφορεί στο σώμα της γάτας σας, κάτι που θα προκαλέσει με τη σειρά του πτώση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Η ξυλιτόλη μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν εμετό, λήθαργο και απώλεια συντονισμού των κινήσεων της γάτας. Στη συνέχεια, η γάτα μπορεί να επιληπτικές κρίσεις και μέσα σε λίγες μόλις ημέρες ηπατική ανεπάρκεια.

Αποφάγια και κόκαλα
Τα αποφάγια συχνά περιέχουν λίπος που έχει αφαιρεθεί από το κρέας και τα κόκαλα. Το λίπος αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τις γάτες. Τόσο ψημένο όσο και άψητο μπορεί να προκαλέσει εντερικές διαταραχές, εμετό και διάρροια. Μια γάτα, επίσης, κινδυνεύει να πνιγεί με ένα κόκαλο. Τα οστά μπορούν επίσης να διασπαστούν και να προκαλέσουν αποφράξεις ή ρήξεις στο πεπτικό σύστημα της γάτας σας.

Ωμά αυγά
Υπάρχουν δύο προβλήματα με την κατανάλωση ωμών αυγών από τη γάτα σας. Το ένα είναι ο κίνδυνος να δηλητηριαστεί από βακτήρια όπως η σαλμονέλα και ο E.coli. Το δεύτερο είναι ότι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ασπράδια των αυγών, η αβιδίνη, παρεμβαίνει στην απορρόφηση της βιταμίνης Β, βιοτίνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα, καθώς και προβλήματα με το τρίχωμα της γάτας.

Ωμό κρέας και ψάρια
Το ωμό κρέας και το ωμό ψάρι, όπως ακριβώς και τα ωμά αυγά, μπορεί να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Επιπλέον, ένα ένζυμο στο ωμό ψάρι, καταστρέφει τη θειαμίνη, που είναι απαραίτητη βιταμίνη Β για τη γάτα σας. Η έλλειψη θειαμίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα και να οδηγήσει σε σπασμούς και σε κώμα.

Σκυλοτροφή
Το να φάει η γάτα σας μια φορά την τροφή που προορίζεται για σκύλους δεν θα της κάνει κακό. Αλλά οι σκυλοτροφές δεν αποτελούν υποκατάστατα για την τροφή της γάτας. Εχουν μεν πολλά κοινά συστατικά, όμως οι γατοτροφές είναι ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες της γάτας και περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες, καθώς και ορισμένες βιταμίνες και λιπαρά οξέα. Μια σταθερή διατροφή της γάτας σας με σκυλοτροφές μπορεί να της προκαλέσει υποσιτισμό. Να έχετε υπόψιν σας ότι οι γάτες χρειάζονται πολύ περισσότερες πρωτεΐνες από τους σκύλους.

Συκώτι σε μεγάλες ποσότητες
Μικρές ποσότητες συκωτιού είναι εντάξει, αλλά οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα βιταμίνης Α. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τα οστά της γάτας σας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν παραμορφωμένα οστά, όγκους των οστών στους αγκώνες και στη σπονδυλική στήλη και οστεοπόρωση. Η τοξικότητα της βιταμίνης Α μπορεί επίσης να προκαλέσει το θάνατο.

Υπερβολική ποσότητα φαγητού
Μεγάλες ποσότητες φαγητού σε πολύ συχνά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας θα έχει στις γάτες την ίδια επίδραση που έχει στους ανθρώπους. Μπορεί να τις οδηγήσει στην παχυσαρκία, ακόμα και στο διαβήτη. Γι’ αυτό μην αφήνετε στη διάθεσή τους το πιάτο του φαγητού, αφού η ίδια η γάτα δεν γνωρίζει πότε πρέπει να σταματήσει και όσο το βλέπει διαθέσιμο θα το… τιμά!

Ζυμάρι
Πριν από το ψήσιμο η ζύμη θα πρέπει να φουσκώσει για να γίνει ψωμί. Αυτό ακριβώς θα κάνει και στο στομάχι της γάτας σας αν φάει ζυμάρι. Καθώς θα διογκώνεται στο εσωτερικό του σώματός της μπορεί να τεντώσει την κοιλιά της και να προκαλέσει έντονο πόνο. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος κατά την αύξησή της η μαγιά να παράγει αλκοόλ που μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση της γάτας σας από αλκοόλ.

Τα δικά σας φάρμακα
Η κατάποση από την γάτα ενός φαρμάκου που έχει συνταγογραφηθεί για ανθρώπους είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες δηλητηρίασης της γάτας. Ακριβώς, λοιπόν, όπως θα κάνατε για τα παιδιά σας, έτσι θα πρέπει να φροντίσετε να βάλετε τα φάρμακα σε σημείο που δεν μπορούν να τα φτάσουν. Και ποτέ δεν πρέπει να δώσετε στη γάτα σας μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, εκτός αν σας έχει συμβουλέψει ο κτηνίατρος να το κάνετε. Συστατικά όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφένη είναι κοινά αναλγητικά που όμως μπορεί να είναι θανατηφόρα για τη γάτα σας.

Μην αφήνετε ανοιχτά ντουλάπια ή αποθήκες
Πολλά αντικείμενα που βρίσκονται συνήθως στα ράφια της κουζίνας ή σε αποθήκες μπορούν να βλάψουν τη γάτα σας. Κρατήστε τα είδη διατροφής σε σημείο που η γάτα σας δεν μπορεί να φτάσει κι αν τα έχετε σε αποθήκη φροντίστε η πόρτα να είναι πάντα κλειστή και η γάτα να μην έχει πρόσβαση. Ετσι ουσιαστικά την προστατεύετε από σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με τρόφιμα ή ακόμα και καθαριστικά σπιτιού.

Αν η γάτα φάει κάτι που δεν πρέπει
Οσο προσεκτικοί κι αν είστε, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο η γάτα σας να φάει ή να καταπιεί κάτι που είναι βλαβερό για την υγεία της. Γι’ αυτό να έχετε πάντα πρόχειρο το τηλέφωνο του κτηνίατρου, ώστε να επικοινωνήσετε μαζί του. Εννοείτε πως αν παρατηρήσετε στη γάτα σας οποιαδήποτε ύποπτα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν δηλητηρίαση, την πηγαίνετε κατ’ ευθείαν στο ιατρείο του.

Πηγή: Medinova