8 σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία εάν έχετε ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση

8 σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία εάν έχετε ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση δεν αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία μόνο όταν είναι πολύ ανεβασμένη. Ακόμη και η ελαφρώς αυξημένη πίεση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την υπέρταση, η συστολική ή μεγάλη πίεση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 130 mm Hg και η διαστολική ή μικρή τα 80 mm Hg, συγκριτικά με τα προηγούμενα όρια που ανέρχονταν σε 140/90.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας εξέδωσαν νέες, πιο αυστηρές, κατευθυντήριες οδηγίες για τον ορισμό της υπέρτασης λόγω των επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και η ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Δείτε ποιες είναι αυτές.>>

1. Κίνδυνος άνοιας: Τα άτομα που στην ηλικία των 50 έχουν συστολική πίεση 130 mm Hg, έχουν 45% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

2. Αργή και σταθερή ζημιά: Η υπέρταση αποκαλείται και «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα. Η ζημιά αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και οι επιπλοκές είναι κυρίως καρδιαγγειακές και εκδηλώνονται μακροπρόθεσμα. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις, προβλήματα των νεφρών και προβλήματα όρασης.

3. Καρδιακή νόσος: Ενώ η υπέρταση αποτελούσε ανέκαθεν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμη και τα ελαφρώς αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης στην πρώιμη ενηλικίωση μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα αργότερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν αρτηριακή πίεση πάνω από τα φυσιολογικά όρια (120/80 mm Hg έως 139/89 mm Hg) όταν ήταν κάτω των 30 ετών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα καρδιακών παθήσεων στη μέση ηλικία.

4. Όσο μεγαλύτεροι οι αριθμοί, τόσο μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι: Εάν η συστολική σας πίεση είναι μεταξύ 120-129 mm Hg, υπάρχει 30% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής νόσου. Αν ο αριθμός φτάσει στα 130 mm Hg, ο κίνδυνος φτάνει στο 50%. Η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης εντός των φυσιολογικών ορίων.

5. Σεξουαλική δυσλειτουργία: Η βλάβη που προκαλεί η υπέρταση στα αιμοφόρα αγγεία, περιορίζει σταδιακά τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Όταν η ροή του αίματος μειώνεται στην περιοχή της πυέλου, ο άνδρας μπορεί να αντιμετωπίζει στυτική δυσλειτουργία.

6. Προβλήματα όρασης: Η υπέρταση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος των ματιών, τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, προκαλώντας προβλήματα που επηρεάζουν την όραση. Αν και η υπέρταση μπορεί να μην έχει συμπτώματα, ο οφθαλμίατρος μπορεί να την εντοπίσει νωρίτερα στη διάρκεια της οφθαλμολογικής εξέτασης.

7. Ακόμα υψηλότερη πίεση: Συνήθως, μια ελαφρά αύξηση της αρτηριακής πίεσης οδηγεί σε όλο και υψηλότερα νούμερα, άρα και μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία. Με δεδομένο ότι η υπέρταση είναι μια κατάσταση χωρίς συμπτώματα, ο μόνος τρόπος για να την αντιμετωπίσετε, είναι να γνωρίζετε τους αριθμούς σας.

8. Νεφρική νόσος: Τα νεφρά χρησιμοποιούν πολλά αιμοφόρα αγγεία για να φιλτράρουν το αίμα. Όταν αυτά καταστρέφονται λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης, επιβαρύνεται η λειτουργία των νεφρών. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί τη δεύτερη αιτία νεφρικής ανεπάρκειας.

Πηγή: Reader's digest, onmed.gr