Πάνω από 150 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη ταλαιπωρούνται από κάποια χρόνια αλλεργία

Πάνω από 150 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη ταλαιπωρούνται από κάποια χρόνια αλλεργία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργιών, στις 8 Ιουλίου, ήρθε στη δημοσιότητα νέα έρευνα η οποία έγινε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιών και Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI) και η οποία, έδειξε ότι περισσότερα από 150 εκατομμύρια άτομα σε όλη την Ευρώπη ταλαιπωρούνται από κάποια χρόνια αλλεργία, ενώ, υπολογίζεται ότι έως το 2025 ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί φτάνοντας στον μισό πληθυσμό της Ευρώπης.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι αλλεργίες αποτελούν την πιο κοινή χρόνια ασθένεια στην Ευρώπη. Το 20% των ασθενών ζει με κάποια σοβαρή μορφή και με τον φόβο κάποιου ασθματικού ή αναφυλακτικού σοκ ή ακόμη και με τον φόβο του θανάτου εξαιτίας της αλλεργίας. Ενώ, ο ζεστός καιρός φαίνεται ότι είναι αυτός που πυροδοτεί μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα γύρης από τα δέντρα.

Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ασθενών πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα η οποία σε πολλές περιπτώσεις παύει να είναι εποχική και γίνεται χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ατόμου. Επιπλέον, η κατάσταση αυτή είναι κουραστική για το άτομο που την περνάει, καθώς επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνη για τη ζωή του.

Η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου και παιδο-ΩΡΛ κα Ανατολή Παταρίδου, μας εξηγεί για ποιο λόγο αυξάνονται τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά αλλεργικής ρινίτιδας τόσο στην χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως λέει, η έντονη υγρασία αυξάνει την πιθανότητα να αναπτυχθούν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργικές καταστάσεις. Η παρουσία νερού με μορφή υδρατμών στο περιβάλλον είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Τα φυσιολογικά επίπεδα είναι 40%-50%. Αν όμως, είναι πολύ χαμηλή ή πάνω από 60%, τότε διευκολύνει την δημιουργία μυκήτων, οι οποίοι προκαλούν αλλεργίες.

Η ιγμορίτιδα είναι το 1ο στάδιο και αυτή που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους ανθρώπους, τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Η ιγμορίτιδα αποτελεί το βασικό παράγοντα αύξησης της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργική πάθηση στην Ελλάδα και επηρεάζει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Εκτός από την όποια θεραπεία μας συστήσει ο γιατρός μας όταν ήδη πλέον βιώνουμε μια κατάσταση αλλεργικής ρινίτιδας, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα που θα μας φανούν χρήσιμα στο να «προλάβουμε» ή να «αποφύγουμε» την αλλεργική ρινίτιδα. Όπως αναφέρει οι ειδικός, οι αλλεργίες «κρύβονται» παντού, στο σπίτι που μένουμε, στον αέρα που αναπνέουμε, στο φαγητό που τρώμε.

Αποφεύγουμε τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό, κυρίως όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια.
Καθαρίζουμε καλά το σπίτι διώχνοντας έτσι τη σκόνη και τα ακάρεα, που επιδεινώνουν πολύ την κατάστασή μας.
Φοράμε γυαλιά ηλίου όταν είμαστε εκτός σπιτιού για να προστατεύουμε τα μάτια μας και κράνος όταν είμαστε σε μηχανή, ώστε να μένει κλειστή η δίοδος για τα αλλεργιογόνα από τη μύτη και από το στόμα.

Αποφεύγουμε ή περιορίζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι ή στη δουλειά μας.
Χρησιμοποιούμε ένα υγρόμετρο για να υπολογίζουμε την υγρασία στο σπίτι καθώς και παγίδες υγρασίας και αφυγραντήρες σε χώρους που γνωρίζουμε ότι έχει υγρασία.
Υιοθετούμε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιορίζουμε το πρόχειρο και έτοιμο φαγητό και τα ανθυγιεινά σνακ.
Και τέλος, δεν κάνουμε ποτέ αυτοδιάγνωση. Η εξέταση πρέπει να γίνει σε ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος παίρνει το ιστορικό μας έτσι ώστε να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης μας για να μπορεί να μας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή: Ναυτεμπορική