6 ιδανικοί συνδυασμοί φρούτων για αποτοξίνωση, τόνωση και καταπολέμηση της φλεγμονής

6 ιδανικοί συνδυασμοί φρούτων για αποτοξίνωση, τόνωση και καταπολέμηση της φλεγμονής

Στα φρούτα μπορείτε να βρείτε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να πάρετε ενέργεια, να δώσετε λάμψη στο δέρμα σας και να ενισχύσετε την υγεία σας. Όταν δε συνδυάζονται σωστά μεταξύ τους, οι πολύτιμοι καρποί της φύσης δρουν ακόμη πιο αποτελεσματικά στον οργανισμό. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, τα φρούτα είναι απαραίτητα κάθε στιγμή της ημέρας, καθώς μας δροσίζουν και μας ενυδατώνουν μοναδικά.

Παρακάτω θα δείτε μερικούς ευφάνταστους και ιδιαίτερα θρεπτικούς συνδυασμούς φρούτων που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας αυτή την εποχή.

1. Κεράσια + ανανάς + μύρτιλα για καταπολέμηση της φλεγμονής: Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και επίσης παρέχει ένα ωφέλιμο ένζυμο, τη βρωμελίνη, το οποίο μειώνει τις φλεγμονές στο έντερο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και διευκολύνει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Ο ανανάς ταιριάζει τέλεια με τα μούρα, στα οποία βρίσκονται μεταξύ άλλων πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες A, C, και E. Αντιοξειδωτικές ουσίες –και κυρίως ανθοκυανίνες– δίνουν και τα κεράσια. Προτιμήστε τα κεράσια με ελαφρώς ξινή γεύση, καθώς έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδεις φαινολικές ενώσεις.

2. Γκρέιπφρουτ + ακτινίδιο + φράουλες για τόνωση του ανοσοποιητικού: Αν νιώθετε ευάλωτοι στα μικρόβια που υπάρχουν γύρω σας, τα φρούτα αυτά είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε. Το ακτινίδιο δίνει μια καλή «δόση» βιταμίνης C, η οποία ως γνωστόν συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και παράλληλα εξουδετερώνει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που συμβάλλουν στις φλεγμονές. Το γκρέιπφρουτ και οι φράουλες παρέχουν επίσης βιταμίνη C, αλλά και βιταμίνη Α και μέταλλα που ενισχύουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.

3. Σύκο + κόκκινα σταφύλια + ρόδι για αντιοξειδωτική ενίσχυση: Τα τρία αυτά φρούτα συνδυάζουν πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και καθυστερούν τα σημάδια της γήρανσης. Τα κόκκινα σταφύλια είναι πολύ πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικές ουσίες με ευεργετική δράση για την όραση, ενώ το σύκο προσφέρει ποικιλία μετάλλων (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό) και βιταμινών (Α, Ε, Κ). Τέλος, το ρόδι είναι ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

4. Γκότζι μπέρι + καρπούζι + λεμόνι για αποτοξίνωση: Η απομάκρυνση των τοξινών και άλλων περιττών ουσιών από τον οργανισμό διευκολύνεται χάρη σε αυτά τα ενυδατικά φρούτα. Το καρπούζι αποτελείται σε 92% από νερό και επιπλέον παρέχει μια ισχυρή αποτοξινωτική ουσία που ονομάζεται γλουταθειόνη. Το λεμόνι προωθεί επίσης την αποτοξίνωση του οργανισμού και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Όσο για το γκότζι μπέρι, παρέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες A, B, C και E, σίδηρο και χολίνη, συστατικά που χρειάζεται το συκώτι για να εκκινήσει τη φυσική διαδικασία της αποτοξίνωσης.

5. Βατόμουρα + παπάγια + πεπόνι κανταλούπε για λαμπερό δέρμα: Τα αντιοξειδωτικά και λοιπά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στην εξωτική παπάγια συμβάλλουν στην παραγωγή του κολλαγόνου, ενώ η ενεργή ουσία της, η παπαΐνη, διευκολύνει την ανάπλαση των δερματικών κυττάρων. Τα βατόμουρα είναι ιδιαίτερα φτωχά σε ζάχαρη και θερμίδες και ταυτόχρονα δίνουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για το δέρμα. Το χρυσαφένιο πεπόνι κανταλούπε με τη σειρά του αποτελεί καλή πηγή βήτα καροτενίου, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α για να δώσει λάμψη στο δέρμα και στα μαλλιά.

6. Μπανάνα + αβοκάντο + μήλο για ενέργεια: Ιδανικός συνδυασμός πριν ή μετά τη γυμναστική ή τις ώρες της ημέρας που μας καταβάλλει η κούραση. Η μπανάνα προσφέρει άμεση τόνωση και αναπληρώνει τους χαμένους ηλεκτρολύτες, ενώ τα υγιεινά λιπαρά του αβοκάντο διασπώνται αργά για να κρατήσουν μακριά την πείνα και τις λιγούρες. Οι φυτικές ίνες του μήλου –και κυρίως της φλούδας του– διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου για να αποφευχθούν οι απότομες διακυμάνσεις στην ενέργεια αλλά και τη διάθεσή μας.

Πηγή: healthline, onmed.gr