Διαβήτης τύπου 2: Ο ξηρός καρπός που μειώνει τον κίνδυνο στο μισό

Διαβήτης τύπου 2: Ο ξηρός καρπός που μειώνει τον κίνδυνο στο μισό

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια διαταραχή του μεταβολισμού, που χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Φυσιολογικά, σε κατάσταση νηστείας (νηστικός), η γλυκόζη στο αίμα παραμένει κάτω από τα 100mg/dl, ενώ μετά το φαγητό δεν ξεπερνά τα 140mg/dl.

Όταν ο μεταβολισμός του σακχάρου διαταραχθεί, οι τιμές αυτές αυξάνουν σταδιακά, μέχρι που το σάκχαρο νηστείας ξεπερνά τα 125mg/dl ή το μεταγευματικό σάκχαρο ξεπερνά τα 200mg/dl. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής πάσχει από διαβήτη τύπου 2 και χρειάζεται άμεσα θεραπεία.

karudia 4

Τα άτομα που τρώνε καρύδια έχουν τις μισές πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με όσους αποφεύγουν τους συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) μελέτησαν για 34.121 ενήλικες, 18-85 ετών που είχαν δώσει πληροφορίες για τη διατροφή τους, καθώς και αν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη ή αν έπαιρναν αντιδιαβητικά φάρμακα.

Τα στοιχεία προέρχονταν από τη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).

Τα άτομα είχαν επίσης εξεταστεί για επίπεδα της γλυκόζης νηστείας και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαρίνης.

Όσοι ανέφεραν ότι έτρωγαν περίπου 1,5 κουταλιά καρύδια την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν ποτέ. Η κατανάλωση τριών κουταλιών καρυδιών ημερησίως σχετίστηκε με 47% μειωμένη συχνότητα διαβήτη τύπου 2.

Ο συσχετισμός ίσχυε ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, μορφωτικού επιπέδου, Δείκτη Μάζας Σώματος και φυσικής δραστηριότητας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes/Metabolism Research and Reviews.

Πηγή: Onmed.gr