Tα καλύτερα τρόφιμα για την καταπολέμηση της φλεγμονής!

Όταν πρόκειται για πόνους, δυσκαμψία, πονοκεφάλους, δυσπεψία, στομαχικές παθήσεις, ιώσεις, χαμηλή ενέργεια ή και αύξηση βάρους το μυαλό μας πηγαίνει σε δύο πράγματα: οξύτητα και φλεγμονή.

Για να καταλάβετε με ποιό τρόπο η οξύτητα επηρεάζει την παραγωγή σωματικής φλεγμονής, πρέπει πρώτα να καταλάβετε το pH ή το μέτρο της οξύτητας και της αλκαλικότητας ενός διαλύματος από 0 έως 14 (το 0 είναι το πιο όξινο και το 14 είναι το πιο αλκαλικό). Τα σώματά μας χρειάζονται μια πολύ συγκεκριμένη ισορροπία pH για να λειτουργήσουν και να διατηρήσουν την ομοιόσταση. Ακόμα και μικρές αλλαγές στο ρΗ του αίματός μας, για παράδειγμα, μπορεί να είναι εξαιρετικά προβληματικές.

Η διατροφή μας και οι δίαιτες που ακολουθούμε κατά καιρούς είναι γεμάτες με πολύ όξινα τρόφιμα. Η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα σάκχαρα, τα ραφιναρισμένα αλεύρια, τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι ζωικές πρωτεΐνες είναι όλα πολύ όξινα στοιχεία που εάν τα τρώτε σε τακτική βάση, πιθανόν να έχετε τουλάχιστον ένα είδος χρόνιων συμπτωμάτων φλεγμονής. Ακόμη και οι φυσικές διαδικασίες του σώματος παράγουν όξινα υποπροϊόντα, ενώ το άγχος συμβάλλει επίσης σε ένα όξινο περιβάλλον.

Παρακάτω είναι μια λίστα με μερικές από τις πιο αντιφλεγμονώδεις τροφές για να προσθέσετε καθημερινά στη διατροφή σας και να ανακουφίσετε τη φλεγμονή. Καταπολεμήστε τη φλεγμονή στην κουζίνα, όχι στο φαρμακείο, με:

Πράσινα λαχανικά: Τα φυλλώδη χόρτα είναι γεμάτα με αλκαλικά μέταλλα, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Προτιμήστε το καλαμπόκι, το σπανάκι και το μαρούλι, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά γενικά θα πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής σας.

Κουρκουμά: Αυτό το βραβευμένο συστατικό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σχεδόν οπουδήποτε (σε χυμούς, σε smoothies σε συμπληρώματα και τσάγια). Το κύριο συστατικό του, η κουρκουμίνη, έχει χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του απλού κρυολογήματος, της ασθένειας Alzheimer, της ηπατικής βλάβης και φυσικά της ανακούφισης της φλεγμονής.

Μούρα: Τα μούρα γενικά είναι χαμηλότερα σε ζάχαρη από τα περισσότερα φρούτα και περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών που μειώνουν τη φλεγμονή. Τα βακκίνια και τα σκούρα βατόμουρα, ειδικά, λόγω των υψηλών επιπέδων της αντιοξειδωτικής κερσετίνης είναι ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδη.

Καρύδια: Τα καρύδια όχι μόνο αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, αλλά παράλληλα είναι άφθονα σε αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε. Η κατανάλωση καρυδιών συνήθως συμβάλλει στη στήριξη της συνολικής υγείας και της λειτουργίας του εγκεφάλου, ενώ μειώνει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα.

Πηγή: Καθημερινή, Μυρτώ Τριχείλη