4 τρόποι για να επανέλθεις μετά από έναν ανήσυχο ύπνο

4 τρόποι για να επανέλθεις μετά από έναν ανήσυχο ύπνο

Αυτό το συναίσθημα ότι “δεν έχεις χορτάσει ύπνο” ποτέ δεν είναι καλό!

Είτε στριφογύρναγες όλο το βράδυ επειδή κάτι σε απασχολούσε και σε στρέσαρε, είτε κάτι άλλο σε κρατούσε ξύπνιο/α, η έλλειψη ύπνου συχνά σε αφήνει την επόμενη μέρα λίγο «κομμένο». Μην ξεχνάς ότι ο ύπνος είναι η ώρα κατά την οποία το σώμα σου κάνει αποκατάσταση, ενώ το μυαλό σου δουλεύει στο να αποθηκεύει ερεθίσματα, να επεξεργάζεται σκέψεις, οπότε δεν είναι τόσο περίεργο να νιώθεις νωθρός, αν δεν κοιμήθηκες καλά.

Εδώ σου έχουμε μερικά απλά tips για να…φτιάξει λίγο η κατάσταση την επόμενη μέρα.

1. Πιες νερό

Ένας κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κατάσταση η οποία μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ακόμα πιο κουρασμένος/η. Όταν κοιμάσαι, το σώμα σου κρατάει νερό, αλλά αν περνάς πόση ώρα να γυρίζεις γύρω-γύρω, ίσως χρησιμοποιείς μερικά αποθέματα νερού. Ακόμα και μια μικρή δόση αφυδάτωσης είναι αρκετή για να σε κάνει να νιώθεις κούραση, ίσως να έχεις λίγο πονοκέφαλο ή δυσκολία στη συγκέντρωση. Όταν δεν είσαι επαρκώς ενυδατωμένος/η, η καρδιά σου πρέπει να δουλεύει πιο σκληρά για να σπρώχνει τα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στο σώμα σου. Με λίγα λόγια, μέρες με ελλιπή ύπνο, αύξησε την κατανάλωση νερού.

2. Φάε πρωινό

Το να φας ένα καλό πρωινό, δεν σε βοηθάει μόνο να ξυπνήσεις, αλλά και να εφοδιάσεις το σώμα σου με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Σε περίπτωση που είχες κακό ύπνο, το πρωινό είναι must, γιατί το mix υδατανθράκων, πρωτεΐνης και καλών λιπαρών που θα καταναλώσεις θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη μνήμη σου και να συγκεντρωθείς καλύτερα.

3. Διαλείμματα για λίγη κίνηση

Αν συνήθως περνάς τη μέρα καθιστικά, τότε θα ήταν καλό να κάνεις μερικά συχνά διαλειμματάκια και να κινείσαι μέσα στη μέρα. Εκτός του ότι το να κάθεσαι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μπορεί να οδηγήσει με τον καιρό σε προβλήματα μειωμένης κινητικότητας (ειδικά στα ισχία), το να σηκωθείς και να περπατήσεις λίγο στο γραφείο θα αυξήσει την αιματική ροή και θα σε κάνει να αισθανθείς πιο ξύπνιος.

4. Άσε να σε δει ο ήλιος

Μπορεί αυτό να λέγεται ευκολότερα καμιά φορά απ’ ό,τι να συμβαίνει, ειδικά αν φεύγεις από το σπίτι το πρωί και γυρίζεις το βράδυ ή αν δουλεύεις βραδινή βάρδια. Η έκθεση στο φυσικό φως μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία δίνει σήμα στον εγκέφαλό σου ότι θα έπρεπε να νυστάζεις. Λίγος ήλιος και φρέσκος αέρας κάνουν θαύματα.

via: fitnesspulse.gr