Αδυνάτισμα: 10 μπαχαρικά & βότανα για ευκολότερη απώλεια βάρους

Αδυνάτισμα: 10 μπαχαρικά & βότανα για ευκολότερη απώλεια βάρους

Αν προσπαθείτε να αδυνατίσετε, είναι χρήσιμο να προσθέτετε μπαχαρικά στο φαγητό σας, καθώς συμβάλλουν στην καύση θερμίδων και την απώλεια των περιττών κιλών και απομακρύνουν το ενδεχόμενο να ξαναπάρετε στο μέλλον τα κιλά που χάσατε.

Σύμφωνα με τη Βρετανίδα διαιτολόγο-διατροφολόγο δρ Μαίρυλιν Γκλένβιλ, μελέτες δείχνουν πως μερικά μπαχαρικά πραγματοποιούν όσα... υπόσχονται αναφορικά με την απώλεια βάρους.

10 κορυφαία μπαχαρικά που όχι μόνο δίνουν υπέροχη γεύση στο φαγητό αλλά ταυτόχρονα διευκολύνουν την απώλεια των περιττών κιλών. >>

1. Τζίνσενγκ: Μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι διεγείρει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό και επιταχύνει τον μεταβολισμό. Για τις γυναίκες καλύτερο είναι το σιβηρικό τζίνσενγκ, γιατί το κλασικό είναι πιο ισχυρό και μπορεί να προκαλέσει «φτερούγισμα» στην καρδιά, κατά τη δρα Γκλένβιλ. Το κλασικό τζίνσενγκ συνήθως είναι πιο κατάλληλο για άντρες. Το τζίνσενγκ ταιριάζει πολύ στις σούπες.

2. Καυτερό πιπέρι: Η καψαϊκίνη, η δραστική ουσία που προσδίδει στις καυτερές πιπεριές και στα πιπέρια τη χαρακτηριστική γεύση τους, αυξάνει τον ρυθμό καύσης του σωματικού λίπους. Μελέτες έχουν δείξει ότι επιταχύνει τον μεταβολισμό κατά 5% και την καύση λίπους κατά 16%, κατά τη δρα Γκλένβιλ. Δοκιμάστε να προσθέτετε μισό κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι ή πιπεριές τσίλι στο φαγητό που μαγειρεύετε.

3. Κανέλα: Διεγείρει τον μεταβολισμό και βελτιώνει την αντοχή στην ινσουλίνη στα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ένα τέταρτο ή μισό κουταλάκι του γλυκού την ημέρα πασπαλισμένη στα κοκκινιστά φαγητά, στο γιαούρτι, σε χυλό με νιφάδες βρόμης, σε μήλα ή σε γλυκίσματα διαίτης μπορεί να σας βοηθήσει να χάνετε έως ένα κιλό τον μήνα. Το συγκεκριμένο μπαχαρικό αντενδείκνυται σε άτομα με διαταραχές της πήξης του αίματος και σε όσους παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα, τονίζει η δρ Γκλένβιλ.

4. Μαύρο πιπέρι: Περιέχει μία ουσία που λέγεται πιπερίνη και ασκεί παρόμοια δράση με την καψαϊκίνη. Όταν συνδυάζεται με άλλα καυτερά μπαχαρικά, η δράση της πολλαπλασιάζεται. Φροντίστε, λοιπόν, να βάζετε μπόλικο μαύρο πιπέρι στα φαγητά σας.

5. Πικραλίδα: Τα φύλλα της περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες που προκαλούν αίσθημα κορεσμού της πείνας, καθώς και πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Οι ρίζες της, όμως, μπορεί να ανοίξουν την όρεξη, γι' αυτό αντενδείκνυνται στις προσπάθειες για αδυνάτισμα, διευκρινίζει η δρ Γκλένβιλ. Να προσθέτετε φύλλα πικραλίδας στις σαλάτες σας ή να πίνετε αφέψημα πικραλίδας μία φορά την ημέρα.

6. Σινάπι: Και αυτό περιέχει άφθονη καψαϊκίνη κι έτσι διεγείρει τον μεταβολισμό και τις καύσεις. Το λευκό σινάπι χρησιμοποιείται για την παρασκευή μουστάρδας. Βάλτε, λοιπόν, μουστάρδα στα φαγητά σας. Ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα είναι αρκετό (αρκεί να μην περιέχει ζάχαρη).

7. Κουρκουμάς (κιτρινόριζα): Είναι ένα κίτρινο μπαχαρικό που παράγεται από τη ρίζα του ομώνυμου φυτού. Αποτελεί βασικό συστατικό του μείγματος κάρι, στο οποίο προσδίδει το χαρακτηριστικό χρώμα του. Ο κουρκουμάς εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους μετά το αδυνάτισμα –και αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι το 95% όσων χάνουν βάρος είθισται να το ξαναπαίρνουν, κατά τη δρα Γκλένβιλ. Να προσθέτετε μισό κουταλάκι του γλυκού κάρι στα φαγητά σας.

8. Τζίντζερ (πιπερόριζα): Μπορεί να ασκήσει την ίδια επίδραση με την καψαϊκίνη κι έτσι συμβάλλει στην καύση του λίπους. Μπορείτε να το καταναλώσετε ως αφέψημα ή να προσθέτετε μία-δύο λεπτές φέτες από τη ρίζα του στα βραστά λαχανικά ή στο ψάρι σας.

9. Κύμινο: Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη του σε διαιτητικά πιάτα διεγείρει την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κύμινο την ημέρα επί τρεις μήνες αυξάνει κατά 1,5 κιλό την απώλεια βάρους. Δοκιμάστε το ως καρύκευμα στο φαγητό (π.χ. σε σούπες, σε πικάντικο ρύζι αλλά και στα σουτζουκάκια).

10. Κάρδαμο: Αν και το πράσινο κάρδαμο είναι περισσότερο γνωστό για την αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων, μπορεί να συμβάλει και στην καύση του λίπους, λόγω της βελτίωσης του μεταβολισμού που προσφέρει. Δοκιμάστε το ως καρύκευμα στο φαγητό ή σε γλυκίσματα διαίτης.