Η κορτιζόνη παχαίνει - Αλήθεια ή μύθος;

Η κορτιζόνη παχαίνει - Αλήθεια ή μύθος;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πάρουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας κορτιζόνη. Και παρότι πρόκειται για ένα σημαντικό φάρμακο, η σκέψη πως η κορτιζόνη παχαίνει μας εμποδίζει να το αποδεχτούμε ως θεραπεία. Τελικά πού σταματά η αλήθεια και πού ξεκινά ο μύθος;

Η κορτιζόνη παχαίνει: Αλήθεια ή μύθος;

Εάν χρειάζεται να πάρεις κορτιζόνη σε χάπια ή ενέσιμη, ναι, είναι πιθανό να πάρεις βάρος. Στην ουσία όμως πρόκειται για κατακράτηση υγρών, τα οποία θα χάσεις μόλις σταματήσεις την αγωγή. Ωστόσο, μπορείς να περιο­ρίσεις την κατακράτηση εάν ακολουθήσεις την περίοδο της θεραπείας διατροφή χαμηλή σε νάτριο (αλάτι), πίνεις πολλά υγρά και ασκείσαι τακτικά.

Shape tip: Να θυμάσαι πως το αλάτι που βάζουμε στη μαγειρική δεν είναι το μόνο που προσλαμβάνουμε. Νάτριο υπάρχει σε πολλά λαχανικά και στις πράσινες σαλάτες, στο ψωμί, στις φρυγανιές, στα τυριά, τα αλλαντικά, τα κονσερβο­ποιημένα και τυποποιημένα τρόφιμα.

Κατακράτηση υγρών: Τα μυστικά για να την καταπολεμήσεις

Κατακράτηση υγρών: Το βάρος σου είναι λίπος ή υγρά;

Κορτιζόνη ή κορτιζόλη;

Η κορτιζόλη είναι η φυσική μορφή της κορτιζόνης που παράγεται στα επινεφρίδια, δύο μικρούς ενδοκρινείς αδένες που βρίσκονται στην κορυφή των νεφρών. Η κορτιζόλη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής, καθώς συμμετέχει, μεταξύ άλλων, στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, στην ανταπόκριση του οργανισμού σου στο στρες, στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις και στη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος.

Η κορτιζόλη έχει, επίσης, σημαντική αντιφλεγμονώ­δη δράση –αυτός είναι ο βασικότερος τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται στην ιατρική– και καταστέλλει ορισμένες λειτουργίες του ανοσοποιητικού.

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Θωμόπουλος, ενδοκρινολόγος- διαβητολόγος, κλινικός διαιτολόγος.

Πηγή: Shape.gr