Τα 10 βασικά συμπτώματα της ψυχικής διαταραχής υποχονδρίας

Τα 10 βασικά συμπτώματα της ψυχικής διαταραχής υποχονδρίας

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα αυτής της παρεξηγημένης κατάστασης, γνωστής και ως υποχονδρίας, είναι η υπερβολική ανησυχία για την υγεία. Σχετική μελέτη έδειξε μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη διαταραχή επηρεάζει μέχρι και το 5% των ασθενών που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Πρόκειται στην ουσία για ψυχική νόσο, όπου το άγχος μπορεί να γίνει εξουθενωτικό για τον πάσχοντα.

Αν νομίζετε ότι ανησυχείτε υπερβολικά για την υγεία σας, δείτε τα σημάδια που δείχνουν ότι είστε υποχόνδριοι:

- Σας απασχολεί έντονα ή σας γίνεται εμμονή ότι είστε σωματικά άρρωστοι ή ότι μπορεί να αρρωστήσετε.

- Η ανησυχία για την υγεία σας επηρεάζει αρνητικά διάφορες πτυχές της ζωής σας: την εργασία, την οικογενειακή ζωή, τις κοινωνικές επαφές και τις προσωπικές σχέσεις σας.

- Χρησιμοποιείτε διαρκώς τον Dr Google προσπαθώντας να κάνετε αυτοδιάγνωση της ασθένειάς σας ή εξετάζεστε διαρκώς μόνοι σας.

- Δεν πιστεύετε στις διαβεβαιώσεις των γιατρών ότι είστε υγιείς.

- Μιλάτε διαρκώς για την υγεία σας και ζητάτε από την οικογένεια και τους φίλους σας να σας διαβεβαιώσουν ότι είστε εντάξει.

- Κάποιες φορές το άγχος σας προκαλεί σωματικά συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος, φτερούγισμα στην καρδιά, ζαλάδες, ξηροστομία, τρέμουλο, αστάθεια ή μούδιασμα. Οι κρίσεις πανικού μπορεί επίσης να είναι φυσική συνέπεια της υποχονδρίας.

- Θεωρείτε ότι κάθε σωματικό σύμπτωμα συνδέεται με σοβαρή ασθένεια. Ακόμη και ο μικρότερος πόνος, μπορεί να δημιουργήσει ένα πραγματικό φόβο.

- Αποφεύγετε οτιδήποτε σχετίζεται με ασθένειες, όπως οι τηλεοπτικές εκπομπές υγείας.

- Αισθάνεστε απομονωμένοι και αποκομμένοι από τον περίγυρο.

- Αποφεύγετε δραστηριότητες ή συγκεκριμένα μέρη από φόβο ότι θα αρρωστήσετε και πλέον δεν κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε.

Το κλειδί για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι να προσπαθήσετε να περιορίσετε τις ανησυχίες σας, ώστε να μπορέσετε σταδιακά να μειώσετε τους φόβους σας και το άγχος για την υγεία σας.

Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να σας βοηθήσει να το πετύχετε.

Πηγή: express.co.uk, onmed,gr