6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το πεπτικό μας σύστημα

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το πεπτικό μας σύστημα

Μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισαν οι επιστήμονες να κατανοούν την επίδραση του πεπτικού συστήματος και το ρόλο που το μικροβίωμα παίζει στη συνολική μας υγεία, στον νου, στα συναισθήματα και στο βάρος.

Στο παρόν άρθρο μοιραζόμαστε μαζί σας 6 ρόλους που το μικροβίωμα παίζει στην υγεία μας, ακολουθούμενους από διατροφικές στρατηγικές, όπως και συμβουλές τρόπου ζωής για την μόνιμη βελτίωση της υγείας και του βάρους.

1. Αμυντικό σύστημα

Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους του μικροβιώματος είναι ότι δρα ως αμυντικό σύστημα. Εμποδίζει μερικά από τα κακά βακτήρια από το να εγκατασταθούν στον οργανισμό μας, καταλαμβάνοντας απλά εκείνο το χώρο και διατηρώντας ένα ελαφρώς όξινο pH, το οποίο εκείνα τα βακτήρια δεν προτιμούν. Το μικροβίωμα δρα σαν ένας στρατός που φυλά όλο τον οργανισμό σας, συμπεριλαμβανομένης της πεπτικής οδού.

2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Πέρα από τη φύλαξη του οργανισμού σας, ένα υγιές μικροβίωμα επίσης μας κάνει λιγότερο ευάλωτους σε ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή το 70-80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος εδράζεται στο έντερο μας και η σωστή ισορροπία των μικροβίων ως μέρος του μικροβιώματος διατηρεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές και δυνατό.

3. Προστασία ενάντια σε παθήσεις

Το μικροβίωμα σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από παθήσεις που δεν σχετίζονται με το γαστρεντερικό σας σύστημα! Έρευνες τώρα δείχνουν ότι η υγιής χλωρίδα του εντέρου μας προστατεύει από καρδιαγγειακές νόσους, νευρολογικές παθήσεις, παχυσαρκία, ακόμα και καρκίνο. Για την ακρίβεια, γνωρίζουμε ότι μέχρι και το 90% αυτών των ασθενειών μπορεί να εντοπιστούν στο μικροβίωμα του εντέρου.

4. Ενισχυμένη πέψη

Το μικροβίωμα βοηθά τα όργανα της πεπτικής οδού να λειτουργήσουν καλύτερα, απελευθερώνοντας γαλακτικό οξύ, το οποίο πυροδοτεί τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και προωθεί την έκκριση των πεπτικών ενζύμων που χρειάζεστε για την πέψη του φαγητού σας.

5. Απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων

Ένα άλλο όφελος είναι ότι τα βακτήρια του εντέρου απορροφούν θρεπτικά στοιχεία, όπως τη βιταμίνη Β12, τη βιταμίνη Κ και τη βιοτίνη που μας κρατούν υγιείς.

6. Παραγωγή λιπαρών οξέων μικρού μήκους

Η χλωρίδα του εντέρου μας παράγει αλυσίδες λιπαρών οξέων μικρού μήκους, όταν της παρέχονται συγκεκριμένα είδη ινών και πρεβιοτικών. Αυτές οι αλυσίδες ωφελούν πολύ τα κύτταρα που απαρτίζουν το έντερο μας και προωθούν την ίαση τους και έτσι τη συνολική υγεία του γαστρεντερικού.

Διατροφικές στρατηγικές που θεραπεύουν το έντερό σας:

1. Αποφύγετε τη ζάχαρη και τις επεξεργασμένες τροφές.

2. Αποφύγετε τα τεχνητά γλυκαντικά.

3. Περιορίστε τα δημητριακά και προτιμήστε ολικής αλέσεως όπως κινόα, καφέ ρύζι και βρώμη.

4. Αποφύγετε τα φυτικά έλαια όπως το σογιέλαιο και το φυστικέλαιο, όπως επίσης τη μαργαρίνη και τα μαγειρικά λίπη, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα λιπών που σχετίζονται με φλεγμονές, όπως τα λιπαρά οξέα ωμέγα-6 και τα τρανς λιπαρά.

Αντιθέτως, στραφείτε προς υγιεινότερες λιπαρές επιλογές όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το λάδι από αβοκάντο και το παρθένο φοινικέλαιο.

5. Καταναλώνετε πληθώρα διαφορετικών τροφών που βασίζονται σε φυτά/λαχανικά. Επιλέξτε βιολογικά και τοπικά όσο είναι δυνατόν αυτό.

6. Να πίνετε εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό.

Τρόπος ζωής για βελτίωση της υγείας του πεπτικού μας:

• Αποφύγετε αντιβιοτικές θεραπείες που δεν είναι απαραίτητες.

• Περιορίστε το αλκοόλ.

• Αποφύγετε το κάπνισμα.

• Μειώστε το στρες.

• Ενισχύστε τη φροντίδα του εαυτού σας.

Πηγή: enallaktikidrasi.com