Αν «ακούτε» τα χρώματα, δεν λέτε καθόλου ψέματα!

Αν «ακούτε» τα χρώματα, δεν λέτε καθόλου ψέματα!

Συναισθησία τη λένε και είναι ένα νευρολογικό φαινόμενο που δημιουργεί γέφυρες μεταξύ των αισθητηριακών εμπειριών μας.

Μπορεί να ακούς χρώματα, να βλέπεις ήχους, να ακούς οσμές και να μυρίζεις τη μουσική, λες και τρελάθηκε δηλαδή η επιστημονική φαντασία και δεν ξέρει τι λέει!

Μια νέα έρευνα για την καλά πιστοποιημένη αυτή νευρολογική κατάσταση αναγνώρισε πλέον γενετικά ίχνη που μπορεί να εξηγούν τη βιολογική βάση της συναισθησίας, μιλώντας για συγκεκριμένα γονίδια που προκαλούν προδιάθεση για το φαινόμενο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA τριών οικογενειών που τα μέλη της βίωναν συναισθητικά αισθήματα στο διάβα αρκετών γενεών. Η έρευνα αναγνώρισε 37 πιθανά γονίδια που εξηγούν το φαινόμενο, διαφορετικά σε κάθε οικογένεια, το μοτίβο ήταν ωστόσο κοινό.

Οι πέντε αισθήσεις μας κατηγοριοποιούνται ως διακριτές εμπειρίες και εδράζονται σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού, οι τομογραφίες ωστόσο σε συναισθητικούς ανθρώπους που ακούνε χρώματα, ας πούμε, δείχνουν ενεργοποίηση δύο εγκεφαλικών περιοχών, των αντίστοιχων κέντρων δηλαδή της όρασης και της ακοής.

«Η απεικόνιση του εγκεφάλου ενηλίκων με συναισθησία υποδεικνύει ότι τα κυκλώματά τους συνδέονται με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο από των ανθρώπων που δεν κάνουν αυτές τις εξτρά αισθητηριακές συνδέσεις. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι το πώς αναπτύσσονται αυτές οι διαφοροποιήσεις», εξηγεί η Amanda Tilot, επικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι υπάρχουν γονίδια που επηρεάζουν προφανώς την ανάπτυξη των εγκεφαλικών συνάψεων, καταλήγοντας σε παραλλαγές της δομικής και λειτουργικής διασύνδεσης του εγκεφάλου.

Περί συναισθησίας γνωρίζει η επιστήμη εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια, οι γονιδιακές μελέτες ωστόσο είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Όσο για το ποσοστό των ανθρώπων που είναι συναισθητικοί, ποικίλει ανάλογα την έρευνα, αποκρυσταλλώνεται πάντως στον έναν ανά 500-2.000 ανθρώπους…