Ο Ελληνικός καφές και τα οφέλη του για την υγεία μας...

Ο Ελληνικός καφές και τα οφέλη του για την υγεία μας...

Η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων -και όχι μόνο-. Ένα φλιτζάνι ελληνικός καφές ο οποίος έχει εξελιχθεί ως ο δημοφιλέστερος στις προτιμήσεις του κόσμου και αποτελεί ισχυρό σύμμαχο για την υγεία μας. Τα οφέλη του πολλά και ενδιαφέροντα.

Το πρώτο πράγμα που νιώθουμε ότι προσφέρει στον οργανισμό μας ο καφές, είναι τόνωση και πνευματική απόδοση κι αυτά διότι η καφεΐνη που περιέχει, συμβάλει στην εγρήγορση του εγκεφάλου σε περιπτώσεις που το έχει ανάγκη όπως σε νυχτερινή εργασία ή συνθήκες υπό τις οποίες το άτομο είναι στρεσαρισμένο. Ο καφές έχει τη δυνατότητα να καταστέλλει τη λειτουργία της αδενοσίνης, μίας ουσίας που εκκρίνεται όταν τα κύτταρα του εγκεφάλου κουραστούν υπερβολικά, και να μας κρατά μακριά από την ατονία και την πνευματική κούραση.

Παράλληλα, η κατανάλωση καφέ, βοηθά σημαντικά στην ενυδάτωση του σώματος. Δεν είναι μόνο το νερό απαραίτητο για την καθημερινή ενυδάτωση μιας και ο καφές κάνει σχεδόν την ίδια δουλειά. Σύμφωνα με μελέτες του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αμερικής, ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, συμβάλλουν στη καθημερινή κάλυψη των αναγκών μας σε υγρά μιας και η περιεκτικότητά τους σε νερό φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, από 90% μέχρι και 100%.

Επιπλέον, ο καφές έχει αποδειχθεί πως μειώνει τα επίπεδα άγχους που βιώνουμε σε καθημερινή βάση και βελτιώνει τη διάθεσή μας ενώ μας προφυλάσσει και από την κατάθλιψη. Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, 2 διπλοί ελληνικοί σε προφυλάσσουν από την κατάθλιψη και μπορούν να βελτιώσουν το άγχος και την ανησυχία που βιώνουμε καθημερινά. Άλλωστε όλοι δεν πίνουμε ένα καφεδάκι για να χαλαρώσουμε;

Η μακροζωία είναι ένα ακόμη μεγάλο συν στις ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού καφέ αφού σύμφωνα με ελληνική μελέτη που διενεργήθηκε στην Ικαρία, όσοι προτιμούν αυτόν έναντι άλλων ειδών καφέ, κινδυνεύουν λιγότερο από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από ανάλυση των διατροφικών συνηθειών 673 μόνιμων κατοίκων του νησιού, οι επιστήμονες σημείωσαν ότι 87% του δείγματος, κατανάλωνε καθημερινά τουλάχιστον ένα φλιτζάνι παραδοσιακού ελληνικού καφέ, γεγονός που συνετέλεσε όχι μόνο στην καλή τους υγεία αλλά και στην αύξηση των πιθανοτήτων στο διπλάσιο να ξεπεράσει ένα Ικαριώτης τα 90 χρόνια ζωής σε σύγκριση με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης!

Ο ελληνικός καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες και το χλωρογενικό οξύ που μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για μία σειρά από πράγματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όπως είναι η πρόωρη γήρανση, η εμφάνιση καρκίνου, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά περισσότερα από τρία φλυτζάνια καφέ, έχουν 7%-12% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ένα ακόμη στοιχείο που έχει απασχολήσει τους επιστήμονες είναι η επίδραση της καφεΐνης στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων που βρίσκονται εσωτερικά στην επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων. Οι αναλύσεις λοιπόν απέφεραν θετικά αποτελέσματα και απέδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (1-2 φλυτζάνια ημερησίως) βελτιώνει την ελαστικότητα των αγγείων και μειώνει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL) προλαμβάνοντάς μας έτσι από τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η λειτουργία της καρδιάς προστατεύεται έτσι αρκεί να συνοδεύεται και από έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα εμπεριέχει μία ισορροπημένη διατροφή.

Το ότι είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος του αδυνατίσματος, τον κάνει καθημερινά απαραίτητο, ιδίως στους ανθρώπους νεαρής ηλικίας. Έρευνες δείχνουν πως ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ περιέχει μία μόλις θερμίδα, πολύ χαμηλό νούμερο στον θερμιδικό χάρτη της διατροφής κάτι που τον κάνει νούμερο ένα επιλογή για το αδυνάτισμα ιδίως αν καταναλωθεί χωρίς ζάχαρη.

Προστατευτικά λειτουργεί η κατανάλωση καφέ απέναντι και σε νόσους όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. Στην πρώτη περίπτωση, όπου η νόσος χαρακτηρίζεται από τρέμουλο και μυϊκή ακαμψία, ο καφές δεν βοηθά τόσο στην αντιμετώπισή του αλλά δρα ουσιαστικά ως πρόληψη αφού 2-3 φλυτζάνια την ημέρα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε ποσοστό 28%. Σχετική έρευνα που διενεργήθηκε στην Αμερική, έδειξε πως το συστατικό ΕΗΤ που περιέχει ο καφές, προστατεύει από την τοξικότητα μιας ουσίας που προσβάλλει νευρώνες και αφορά άμεσα το Πάρκινσον.

«Ασπίδα» και για τη νόσο Αλτσχάιμερ η χρήση του καφέ καθώς Γερμανοί και Γάλλοι ερευνητές απέδειξαν πως η καφεΐνη επηρεάζει θετικά την πρωτεΐνη tau η οποία ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου. Τέλος, επιστημονική μελέτη του Χάρβαρντ έδειξε πως η κατανάλωση καφέ, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αποτέλεσμα που αποφέρει ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών και θρεπτικών στοιχείων στον καφέ. Γενικό συμπέρασμα; Πιείτε ελληνικό και δεν θα βγείτε χαμένοι.

[Πηγή]