Δισκοθήκη: Donovan ένας μικρός Βρετανός Dylan

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Donovan Phillips Leitch (γεννημένος στις 10 Μαΐου 1946), γνωστός μονοσήμαντα ως Donovan, είναι Σκωτσέζος μουσικός, τραγουδοποιός και παραγωγός δίσκων. Ανέπτυξε ένα εκλεκτικό και ξεχωριστό στυλ που συνδύαζε folk, jazz, pop, ψυχεδελική ροκ και world music (κυρίως calypso). Έχει ζήσει στη Σκωτία, στο Hertfordshire (Αγγλία), στο Λονδίνο, στην Καλιφόρνια και — τουλάχιστον από το 2008 — στην Κομητεία Κορκ της Ιρλανδίας, με την οικογένειά του. Αναδυόμενος από τη βρετανική λαϊκή σκηνή, ο Ντόνοβαν έγινε διάσημος στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 1965 με ζωντανές εμφανίσεις στην ποπ τηλεοπτική σειρά Ready Steady Go!.

Video Url

.

Εμφανίστηκε στη σκηνή το 1965 με τρία επιτυχημένα σινγκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο: "Catch the Wind", "Colors" και "Universal Soldier", το τελευταίο που έγραψε η Buffy Sainte-Marie. Τον Σεπτέμβριο του 1966, το "Sunshine Superman" βρέθηκε στην κορυφή του αμερικανικού Billboard Hot 100 chart για μία εβδομάδα και έφτασε στο Νο. 2 στη Βρετανία, ακολουθούμενο από το "Mellow Yellow" στο Νο. 2 των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 1966 και μετά το "Hurdy Gurdy Man" του 1968 στο top 5 και στις δύο χώρες, και μετά το «Atlantis», που έφτασε στο Νο. 7 των ΗΠΑ τον Μάιο του 1969.

Έγινε φίλος ποπ και λαϊκών μουσικών, όπως η Joan Baez, ο Brian Jones και οι Beatles. Το 1968 δίδαξε στον John Lennon ένα στυλ κιθάρας που χρησιμοποίησε ο Lennon στα "Dear Prudence", "Julia", "Happiness Is a Warm Gun" και άλλα τραγούδια. Οι υποστηρικτές του μουσικοί περιλάμβαναν το Jeff Beck Group και τους John Bonham, Jimmy Page και John Paul Jones, οι οποίοι αργότερα έγιναν διάσημοι ως μέλη των Led Zeppelin. 

Ο Donovan συνέχισε να παίζει και να ηχογραφεί σποραδικά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Το μουσικό του στυλ και η χίπικη εικόνα του περιφρονήθηκαν από τους κριτικούς, ειδικά μετά τo πανκ ροκ. Οι ερμηνείες και οι ηχογραφήσεις του έγιναν σποραδικές μέχρι την αναβίωση στη δεκαετία του 1990 με την εμφάνιση της βρετανικής rave σκηνής. Ηχογράφησε το άλμπουμ Sutras του 1996 με τον παραγωγό Rick Rubin και το 2004 έκανε ένα νέο άλμπουμ, το Beat Cafe. Ο Ντόνοβαν μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2012 και στο Songwriters Hall of Fame το 2014.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5