Δισκοθήκη: Nico μία από τις φωνές των Velvet Underground

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Christa Päffgen (16 Οκτωβρίου 1938 – 18 Ιουλίου 1988),  γνωστή με το καλλιτεχνικό της όνομα Nico, ήταν Γερμανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, ηθοποιός και μοντέλο. Είχε ρόλους σε πολλές ταινίες, όπως το La Dolce Vita του Federico Fellini (1960) και το Chelsea Girls (1966) του Andy Warhol. Ο κριτικός Richard Goldstein περιγράφει τη Nico ως "μισή θεά, μισή παγάκι" και γράφει ότι η χαρακτηριστική φωνή της "ακούγεται κάτι σαν τσέλο που σηκώνεται το πρωί".

Video Url

 

Με την επιμονή του Γουόρχολ, τραγούδησε τρία τραγούδια του ντεμπούτου άλμπουμ των Velvet Underground The Velvet Underground & Nico (1967). Παράλληλα, ξεκίνησε σόλο καριέρα και κυκλοφόρησε το Chelsea Girl. Ο φίλος της Nico, Jim Morrison, της πρότεινε να αρχίσει να γράφει το δικό της υλικό. Στη συνέχεια συνέθεσε τραγούδια σε αρμόνιο, όχι παραδοσιακά σε ροκ όργανο. Ο John Cale των The Velvet Underground έγινε ο μουσικός της ενορχηστρωτής και παρήγαγε τα The Marble Index, Desertshore, The End... και άλλα επόμενα άλμπουμ.

Στη δεκαετία του 1980, περιόδευσε εκτενώς στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Μετά από μια συναυλία στο Βερολίνο τον Ιούνιο του 1988, πήγε διακοπές στην Ίμπιζα για να ξεκουραστεί και πέθανε ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος με το ποδήλατο.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url