Δισκοθήκη: Billie Holiday, Παραμένει πάντα από τις αγαπημένες σε κάθε ηλικία

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Billie Holiday (γεννημένη Eleanora Fagan, 7 Απριλίου 1915 – 17 Ιουλίου 1959) ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ και της σουίνγκ. Με το παρατσούκλι "Lady Day" από τον φίλο και μουσικό συνεργάτη της, Lester Young, η Holiday είχε μια καινοτόμο επιρροή στη μουσική τζαζ και το ποπ τραγούδι. Το φωνητικό της στυλ, εμπνευσμένο έντονα από τους οργανοπαίκτες της τζαζ, πρωτοστάτησε σε έναν νέο τρόπο χειραγώγησης φράσεων και ρυθμών. Ήταν γνωστή για τις φωνητικές της ικανότητες και τις δεξιότητές της στον αυτοσχεδιασμό.

Video Url

 

Μετά από μια ταραχώδη παιδική ηλικία, η Holiday άρχισε να τραγουδά σε νυχτερινά μαγαζιά στο Χάρλεμ, όπου την άκουγε ο παραγωγός John Hammond, στον οποίο άρεσε η φωνή της. Υπέγραψε συμβόλαιο ηχογράφησης με τον Brunswick το 1935. Οι συνεργασίες με τον Teddy Wilson παρήγαγαν την επιτυχία "What a Little Moonlight Can Do", που έγινε πρότυπο της τζαζ. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1930 και του 1940, η Holiday είχε μεγάλη επιτυχία σε δισκογραφικές εταιρείες όπως η Columbia και η Decca. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1940, ωστόσο, αντιμετώπιζε νομικά προβλήματα και κατάχρηση ναρκωτικών. Μετά από μια σύντομη ποινή φυλάκισης, εμφανίστηκε σε μια sold-out συναυλία στο Carnegie Hall. Ήταν μια επιτυχημένη ερμηνεύτρια συναυλιών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 με δύο ακόμη sold-out συναυλίες στο Carnegie Hall. Λόγω προσωπικών αγώνων και αλλαγμένης φωνής, οι τελικές ηχογραφήσεις της αντιμετωπίστηκαν με ανάμεικτες αντιδράσεις, αλλά ήταν ήπιες εμπορικές επιτυχίες. Το τελευταίο της άλμπουμ, Lady in Satin, κυκλοφόρησε το 1958. Η Holiday πέθανε από κίρρωση στις 17 Ιουλίου 1959, σε ηλικία 44 ετών.

Η Holiday κέρδισε τέσσερα βραβεία Grammy, όλα μετά θάνατον, για το καλύτερο ιστορικό άλμπουμ. Εισήχθη στο Hall of Fame Grammy και στο National Rhythm & Blues Hall of Fame. Εισήχθη επίσης στο Rock & Roll Hall of Fame, αν και όχι σε αυτό το είδος. ο ιστότοπος αναφέρει ότι «η Billie Holiday άλλαξε την τζαζ για πάντα».[ Έχουν κυκλοφορήσει αρκετές ταινίες για τη ζωή της, με πιο πρόσφατη το The United States vs. Billie Holiday (2021)

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url