Κριτική για το "ΕΜΦΥΤΟ ΕΛΑΤΤΩΜΑ / INHERENT VICE"

Κριτική για το "ΕΜΦΥΤΟ ΕΛΑΤΤΩΜΑ / INHERENT VICE"

 

«INHERENT VICE / ΕΜΦΥΤΟ ΕΛΑΤΤΩΜΑ»**

Ο Πολ Τόμας Άντερσον έχει τα φόντα να εξελιθχεί στον νέο Ρόμπερτ Άλτμαν. Οι ηθοποιοί φαίνεται ότι θέλουν να παίξουν στα έργα του ανεξαρτήτως αμοιβής και μεγέθους ρόλου. Έχοντας καταγράψει επιτυχίες με τα «Ξέφρενες Νύχτες», «Magnolia», «Punch-Drunk Love», «Θα χυθεί αίμα», «The Master», εμφανίζεται άκρως σίγουρος για τον εαυτό του με το «Έμφυτο Ελάττωμα». Η ιδέα της διασκευής του μυθιστορήματος «Inherent Vice», 2009, του αμερικανού συγγραφέα Τόμας Πίντσον (το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη) φαντάζει φιλόδοξη και του χάρισε την 6η του οσκαρική υποψηφιότητα (για διασκευασμένο σενάριο). Ο τίτλος αναφέρεται σε νομικό όρο του ναυτικού δικαίου για το ενυπάρχον ελάττωμα του εμπορεύματος, που η ασφάλεια δεν μπορεί να αποκλείσει.

 

Ο παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Άντερσον συγκέντρωσε ένα ενδιαφέρον καστ, που αποτελούν οι Χοακίν Φίνιξ, Ρις Γουίδερσπουν, Τζος Μπρόλιν και Όουεν Γουίλσον, υποστηριζόμενοι σε μικρότερους ρόλους από μία πλειάδα ηθοποιών όπως οι Μπενίσιο Ντελ Τόρο και Μάρτιν Σορτ. Ο Φίνιξ υποδύεται τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Λάρι Σπορτέλο ή αλλοιώς «Ντοκ/Γιατρό», ο οποίος ζει στην Καλιφόρνια του 1970 και αναλαμβάνει να διαλευκάνει την εξαφάνιση της πρώην κοπέλας του Σάστα (η Κάθριν Γουότερστον του «Taking Woodstock», 2009), του πλούσιου γκόμενού της Μίκι (Έρικ Ρόμπερτς), του «καρφιού» Κόι (ο Όουεν Γουίλσον), την δολοφονία του Τσάρλοκ (ο διακεκριμένος μακιγιέρ του «American Horror Story» Κρίστοφερ Άλεν Νέλσον) και του οδοντίατρου, που υποδύεται ο Μάρτιν Σορτ. Την ιστορία του αφηγείται η Τζοάνα Νιούσομ (η «Μάντισσα»). Σε σύντομες, αλλά χαρακτηριστικές εμφανίσεις παρελαύνουν η θεία του «Γιατρού» (η Τζίνι Μπερλίν υποψήφια για Όσκαρ το 1973), η εύθυμη χήρα του «Μίκι» (η μικρότερη αδελφή της Κριστίν Σκοτ Τόμας Σερένα), η γραμματέας του «Γιατρού» (η μητέρα των 4 παιδιών του σκηνοθέτη Μάγια Ρούντολφ), η «Τζέιντ», υπεύθυνη ενός οίκου ανοχής (η Χονγκ Τσάου), η «ναρκοσύμβουλος» σύζυγος του «Κόι» (η απολαυστική Τζένα Μαλόουν), αρχειακό υλικό του Τζακ Κέλι (1927-1992), οι υποδυόμενοι τους πατέρα και κόρη Μάρτιν Ντόνοβαν και Σάσα Πίτερσε, αρχειακό υλικό της σειράς «Adam-12» (1968-1975), ο εγκληματίας «Πράσια» (ο πατέρας του Τζίλενχαλ στο «Brokeback Mountain» Πίτερ Μακ Ρόμπι).

 

Τα πλάνα του Άντερσον, με συμπαραγωγούς τους παλιούς του συνεργάτες Ντάνιελ Λούπι και ΤζοΑν Σέλαρ, έχουν ενδιαφέρον, καθώς είναι επικεντρωμένα για κάποιους ηθοποιούς μόνο στον κορμό τους και φευγαλέα βλέπουμε τα πρόσωπά τους, όπως γίνεται για την καταπιεστική σύζυγο του Μπρόλιν «Τσάστιτι» (Ντιλάινα Μίτσελ) ή τον «πνευματικό γυμναστή» της πλούσιας χήρας «Ριγκς» (Άντριου Σίμπσον). Η σκηνοθετική αυτή άποψη ταιριάζει στην ταινία, αφού σχεδόν όλοι οι ήρωες είναι μονίμως «φτιαγμένοι» με χασίς ή ηρωίνη. Τα πρεζάκια του Άντερσον ξεστομίζουν εκφράσεις όπως «C’ est la vie», «Que sera, sera». Η εποχή του 1970 στην Αμερική είναι αυτή των χίπις, της αστρολογίας, του LSD, της αίρεσης του Τσάρλς Μάνσον, του Ρίτσαρντ Νίξον, του πολέμου στο Βιετνάμ και την Καμπότζη, του κινήματος «New Age», του μιούζικαλ «Hair», των μακρυμάλληδων ακροατών του «Aquarius», της ανακάλυψης της γιόγκα ως μεθόδου «θεραπείας», της μετατροπής της παραλίας της Καλιφόρνιας σε λεία στα χέρια των μεγαλοεργολάβων. Ο Άντερσον είναι μάστορας στην αποτύπωση της περιόδου, όπως την αποθέωσε και στις «Ξέφρενες Νύχτες». Σημαντική βοήθεια τα υποψήφια για Όσκαρ κοστούμια του Μαρκ Μπρίτζες (Όσκαρ για το «The Artist»). Το ήπιων, αλλά διαβρωτικών, τόνων σάουντρακ του Τζόνι Γκρίνγουντ («Θα χυθεί αίμα») υποστηρίζει τα κοντινά πλάνα του σκηνοθέτη σε σκηνές-κλειδιά, όπως αυτή της αποπλάνησης, που η κάμερα εστιάζει τελικά στο πρόσωπο της Κάθριν Γουότερστον ή στην σκηνή της συνάντησης μέσα στην ομίχλη των Φίνιξ-Γουίλσον. Την φιλμ νουάρ ατμόσφαιρα δημιουργεί η φωτογραφία του Ρόμπερτ Έλσγουιτ (Όσκαρ για το «Θα χυθεί αίμα»). Την χαοτική διάθεση και την λαβυρινθώδη ιστορία συμμαζεύει το μοντάζ της Λέσλι Τζόουνς («The Master», «Punch-Drunk Love»). Υπεύθυνη casting είναι η - ελληνικής εφοπλιστικής και καλλιτεχνικής οικογένειας - Κασσάνδρα Κουλουκούντις. Η μητέρα της είναι η ηθοποιός Τάρα Τάισον-Κουλουκούντις και πατέρας της ο Μανουέλ-Μάικλ Κουλουκούντις (1934-2010).

 

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό