Κριτική για το "THE EQUALIZER"

Κριτική για το "THE EQUALIZER"

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«THE EQUALIZER»**

Με την «Ημέρα Εκπαίδευσης» (2001) του σκηνοθέτη Αντουάν Φούκουα ο Ντένζελ Ουάσιγκτον κέρδισε το Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου. Ο Ουάσιγκτον ανταποδίδει την υποχρέωση, πρωταγωνιστώντας και στο «TheEqualizer». Το φιλμ είναι βασισμένο στην ομώνυμη αστυνομική τηλεοπτική σειρά του CBS (1985-1989). Έτσι στο σενάριο, πλην του Ρίτσαρντ Γουένκ, βρίσκονται και τα ονόματα των συγγραφέων της σειράς Μάικλ Σλόαν και Ρίτσαρντ Λίντχαϊμ. Ο, γνωστός από τα αδιάφορα «16 Τετράγωνα», «Το μούτρο», «Αναλώσιμοι 2», Ρίτσαρντ Γουένκ φλομώνει τον θεατή στα κλισέ. Η αμερικανιά θέλει να πείσει ότι αξίζει να αντιστέκεσαι, όποια και αν είναι η ηλικία σου. Ο ήρωας επιμένει ότι «μπορείς να γίνεις οτιδήποτε θελήσεις», ενώ μότο της ταινίας είναι το: «Η δικαιοσύνη είναι δικαίωμα όλων».

Ο Ουάσιγκτον υποδύεται έναν ταπεινό υπάλληλο πολυκαταστήματος ονόματι «Ρόμπερτ Μακόλ». Ο «Ρόμπερτ» ζει μία ήσυχη, μοναχική ζωή. Κάθε βράδυ, αντί να κοιμάται, επισκέπτεται το αγαπημένο του στέκι. Η ζωή του ακολουθεί το ίδιο μονότονο πρωτόκολλο. Ζει μία τόσο αδιάφορη καθημερινότητα, που καταντά αόρατος. Την ρουτίνα έρχεται να αναστατώσει η γνωριμία του με την ρωσίδα πόρνη «Αλίνα» [η ανερχόμενη σταρ Κλόε-Γκρέις Μόριτζ («Carrie», «Hugo», «(500) Μέρες με τη Σάμερ»)]. Η κοπέλα είναι θύμα σωματεμπορίας. Η απειλή της σωματικής της ακεραιότητας από τον νταβατζή της, κινητοποιεί τις καταχωνιασμένες ορμές του χήρου «Ρόμπερτ». Η εξέλιξη βασίζεται στη σημασία της ανακάλυψης του λόγου που ζεις. Για τον «Ρόμπερτ» σημασία έχει η πρόοδος και όχι η τελειότητα. Έτσι βάζει στην άκρη τα βιβλία του («Ο γέρος και η θάλασσα», «Δον Κιχώτης»), το τσάι του, το πρωτόκολλό του, και υπερασπίζεται το δίκαιο των αδυνάμων. Τα βάζει με την ρωσική μαφία, και τους «πουλημένους» μπάτσους. Ο ήρωας μέσα του ξύπνησε. Στο τέλος βρίσκει τον προορισμό του, έχοντας υπακούσει στο κάλεσμα, παραμένοντας «Ο Αόρατος Άνθρωπος». Εν τω μεταξύ έχει ξεκάνει τον αρχιμαφιόζο «Πούσκιν» και τους 12 πιστούς μαθητές του, ακολουθώντας τις μεθόδους του Μακάλεϊ Κάλκιν στο «Μόνος στο σπίτι».

Τον καλύτερό του ρόλο αναλαμβάνει ο Ντέιβιντ Χάρμπουρ ως διεφθαρμένος «Ντετέκτιβ Μάστερς». Το απόλυτο κακό προσωποποιείται στον ρόλο του «Τέρι». Το δεξί χέρι του «Πούσκιν» υποδύεται ο καλός ηθοποιός Μάρτον Τσόκας («Νώε», «Το σπίτι των ονείρων», «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», «Στη σκιά των κατασκόπων», «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», «xXx»). Στο καστ διακρίνονται ελληνοπρεπή ονόματα όπως αυτά των: Τζόνι Σκούρτις (συνάδελφος του «Μακόλ»), Αναστασία Σανιδόπουλος-Μουσίς (συνάδελφος του «Μακόλ»), Ουίλιαμ Ξιφαρά (συνάδελφος του «Μακόλ»), και Άντριου Φαραζί. Παίζει και ο αδελφός των Μαρκ και Ντόνι Γουόλμπεργκ, Ρόμπερτ. Ο Μαρκ πρωταγωνίστησε εξάλλου στο «Shooter» (2007) του Φούκουα. Σε μικρούς, αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους εμφανίζεται ο Μπιλ Πούλμαν και η αγαπημένη Μελίσα Λίο («Prisoners», «Oblivion», «Ο Όλυμπος έπεσε» του Φούκουα, «Flight» με Ντένζελ Ουάσιγκτον, «TheFighter» με Μαρκ Γουόλμπεργκ και βραβείο Όσκαρ, «FrozenRiver» με υποψηφιότητα για Όσκαρ), πάλι με άλλη κουπ. Η Μελίσα Λίο τα τελευταία χρόνια καταφέρνει να κλέβει την παράσταση με σύντομα περάσματα σε γνωστές ταινίες, περιμένοντας την επόμενη ευκαιρία για τον «μεγάλο» ρόλο. Το σάουντρακ περιέχει από Γκλάντις Νάιτ με τους Πιπς μέχρι Έμινεμ και Σία. Έρχεται το σίκουελ.

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό