Κριτική του ντοκυμαντέρ “Hating Peter Tatchell”  

   Κριτική του ντοκυμαντέρ  “Hating Peter Tatchell”   

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική του ντοκυμαντέρ

Hating Peter Tatchell

8/10

Το ντοκυμαντέρ αφορά στη δράση του Αυστραλού ακτιβιστή Peter Tatchell (1952), ο οποίος μετακόμισε στα 19 του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να αποφύγει να πολεμήσει στο Βιετνάμ και έβαλε τη σφραγίδα του στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων. Παραγωγή στην ταινία έκανε ο Elton John και ο σύζυγός του David Furnish, ενώ εμφανίζονται οι Sir Ian McKellen και Stephen Fry. Ο Αυστραλός, μικρομηκάς Christopher Amos σκηνοθετεί την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Το φιλμ αποτελείται από βιογραφικά στοιχεία, ρίχνοντας φως σε σημαντικές στιγμές της ακτιβιστικής δράσης του Tatchell, με τον ίδιο να απαντά σε ερωτήσεις του McKellen. Ο ήρωας της ταινίας εμπνεύστηκε από τις σουφραζέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μαύρων της Αμερικής την δεκαετία των ‘60’ς και κατάφερε να αφήσει το σημάδι του με δράσεις, που μέχρι και σήμερα αντιγράφονται από τους διαδόχους του. Όταν πριν δέκα χρόνια οι Έλληνες, έφηβοι γκέι φιλιόντουσαν έξω από την Μητρόπολη Αθηνών, ποιος γνώριζε πως ο Tatchell πρότεινε αυτή τη δράση, σε μία περίοδο που το δημόσιο φιλί δύο αντρών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ακόμα λόγος σύλληψης και φυλάκισης; Ο αγώνας του Tatchell για την κατοχύρωση του δικαιώματος στο γάμο και για την εξίσωση στη νόμιμη ηλικία συναίνεσης σε σεξουαλική επαφή δεν περιορίζεται σε μία χώρα.

Η χάρη του φτάνει μέχρι τη Ρωσία του Πούτιν, που υιοθέτησε την ομοφοβική πολιτική της Θάτσερ! Πρωτοστάτησε στο πρώτο Pride φεστιβάλ της χώρας με την συνδρομή του συνομηλίκου του μέλους των Right Said Fred Richard Fairbrass. Οι δύο άνδρες ξυλοκοπήθηκαν, αλλά σημασία για αυτούς είχε να αναδείξουν τον ρατσισμό της Ρωσίας και κυρίως της επικίνδυνης για τους γκέι Τσετσενίας. Έχοντας βιώματα ομοφοβικού, θρησκευτικού κηρύγματος ο Tatchell τα έβαλε και με την ηγεσία της Εκκλησίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Εξάλλου παγκοσμίως οι θρησκευτικές ηγεσίες κάνουν πλύση εγκεφάλου στους πιστούς περί του ότι η ομοφυλοφιλία είναι επιλογή, ενώ επιλογή είναι μόνο η ομοφοβία. Ο Tatchell δεν σταμάτησε να διεκδικεί ούτε στην εποχή που το AIDS οδηγούσε τους γκέι ασθενείς σε μοναχικό θάνατο, επιλέγοντας παράλληλα το outing των διασήμων, που μιλούσαν κατά των γκέι ή ψήφιζαν νομοθετήματα εναντίον τους, ενώ οι ίδιοι ήταν κρυφοί ομοφυλόφιλοι (ηθοποιοί, πολιτικοί ή θρησκευτικοί ηγέτες). Της οργής του δεν ξέφυγε και ο τύραννος Robert Mugabe (1924-2019).

Trivia:

  • Ο Stephen Frye έχει συγγράψει βιβλία για την Ελληνική Μυθολογία (Mythos, 2017, Heroes, 2018).
  • Ο Tatchell έφυγε το 1971 από την Αυστραλία με το πλοίο Ellinis.

Η ταινία παίζεται στο Netflix.