Κριτική της νέας ταινίας του σκηνοθέτη Joe Wright “The Woman in the Window”

Κριτική της νέας ταινίας του σκηνοθέτη Joe Wright “The Woman in the Window”

Aπό τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της νέας ταινίας του σκηνοθέτη Joe Wright

“The Woman in the Window”

7/10

Τί είναι το The Woman in the Window; ένα φιμ από σκηνοθέτη με άποψη, με αξιόλογο καστ, εσάνς φιλμ-νουάρ, που θυμίζει θρίλερ των ‘90’ς, που μετά έπαιζε Παρασκευή στο Mega ή – για τους παλαιότερους – σαν να νοικιάζεις μια καλή βιντεοκασέτα (όπως είναι όλες οι ταινίες σε παραγωγή Netflix πλην των «καλλιτεχνικών» του). Το σενάριο του ηθοποιού Tracy Letts (August: Osage County, 2013), βασίζεται στο βιβλίο του 42 χρονου A. J. Finn (πραγματικό όνομα Daniel Mallory), ο οποίος έχει κλέψει στοιχεία από την ταινία του 1995 Copycat, γεγονός που αναγκάστηκε να παραδεχθεί αργότερα και ο ίδιος. Η σκηνοθεσία του Joe Wright (Pride & Prejudice, 2005, Atonement, 2007, Anna Karenina, 2012, Darkest Hour, 2017) αντλεί έμπνευση από το Rear Window (1954) του Alfred Hitchcock (https://apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/39789-5-tainies-gia-martyres-egklhmatwn), αλλά και από το Psycho (1960), το Misery (1990) του Rob Reiner, την Λάμψη (1980) του Stanley Kubrick και το Final Analysis (1992) του (δικού μας) Phil Joanou. Η όλη δράση εξελίσσεται σε μία εβδομάδα και αφορά στην μετακόμιση μίας τριμελούς οικογένειας στο απέναντι σπίτι από αυτό, που κατοικεί η παιδοψυχολόγος Anna Fox (Amy Adams).

Ο σκηνοθέτης μεταφέρει την θεατρική του ματιά στο - κλειστοφοβικής ατμόσφαιρας – θρίλερ του. Μετά το δειλό ξεκίνημα της ταινίας στο πρώτο μισάωρο αυτής, η υπόθεση παίρνει μπρος και τελικά το φιλμ σε αποζημιώνει για τα 90’ περίπου λεπτά, που του αφιέρωσες. Η πρωταγωνίστρια Amy Adams (έξι φορές υποψήφια για βραβείο Όσκαρ ερμηνείας) αποδεικνύει ακόμα μία φορά το πόσο καλή ηθοποιός είναι, ειδικά με έναν μονόλογο μπροστά στην κάμερα του κινητού της τηλεφώνου. Μακάρι σύντομα να κερδίσει και το αγαλματίδιο, πριν γίνει η νέα Glenn Close (συμπρωταγωνίστριά της πέρυσι στο Hillbilly Elegy του Netflix).

Στο πλευρό της Adams εμφανίζονται οι Gary Oldman, Julianne Moore, Jennifer Jason Leigh, Brian Tyree Henry και οι Anthony Mackie και Wyatt Russell του φετινού The Falcon and the Winter Soldier. Κρίσιμη η εμφάνιση του νέου ηθοποιού Fred Hechinger (https://www.apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/43592-10-perifanoi-sto-sinema-12i-synexeia), που έχει σερί καλών εμφανίσεων. Η μουσική ανήκει στον Danny Elfman.

Trivia: Το φιλμ περιέχει σκηνές από τα Rear Window (1954) και Spellbound (1945) του Alfred Hitchcock, Laura (1944) του Otto Preminger με τον φοβερό Clifton Webb (https://apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/44427-10-perifanoi-sto-sinema-13i-synexeia), Dark Passage (1947) του Delmer Daves.

Η ταινία παίζεται στο Netflix.