Ένα διαφορετικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας: Κριτική της νέας ταινίας του σκηνοθέτη Joe Penna “Stowaway”

Ένα διαφορετικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας: Κριτική της νέας ταινίας του σκηνοθέτη Joe Penna  “Stowaway”

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της νέας ταινίας του σκηνοθέτη Joe Penna

“Stowaway”

7/10

Ένα διαφορετικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας προβάλλεται από σήμερα στο Netflix. Ξεχωρίζει λόγω του καστ, καθώς πρωταγωνιστούν δύο γυναίκες, η Toni Collette και η Anna Kendrick, ενώ το πλήρωμα του σκάφους με προορισμό τον Άρη συμπληρώνει ο Ασιάτης Daniel Dae Kim. Η Toni Collette είναι η κυβερνήτρια, που καλείται να αποφασίσει πώς θα συνεχιστεί η αποστολή (Αλκυόνη), όταν οι τρεις γίνονται τέσσερις, λόγω ενός «λαθρεπιβάτη» (stowaway), και πρέπει να ξαναγίνουν τρεις… Τον λαθρεπιβάτη υποδύεται ο μαύρος ηθοποιός Shamier Anderson (αδερφός του Stephan James).

Τί λείπει από την υπόθεση; η λευκή, τοξική αρρενωπότητα. Τα πράγματα έχουν μία εναλλακτική τροπή. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Joe Penna καταφέρνει να δει την ιστορία, που συνέγραψε μετά του Ryan Morrison (μοντάζ), μέσα από την γυναικεία ψυχολογία, η οποία περιέχει συμπόνοια και προστατευτικότητα. Έτσι, αντί να βλέπεις μία ιστορία διάσωσης, που γυμνασμένα και αγύμναστα αντράκια παλεύουν να αποδείξουν ποιος την έχει μεγαλύτερη, βλέπεις μια ιστορία διάσωσης με τις γυναίκες να λαμβάνουν λογικές αποφάσεις, χωρίς να παραβλέπουν τον ανθρώπινο παράγοντα.

Το φιλμ είναι σημαντικό για την γυναικεία χειραφέτηση. Οι γυναικείοι χαρακτήρες στο Stowaway δεν λειτουργούν ως από μηχανής θεοί, όπως η Sigourney Weaver του Alien (1979), που ανέλαβε τα ηνία, όταν όλοι οι άντρες γύρω της κατέρρευσαν (μαζί με την υστερική συνάδελφό της). Η Toni Collette είναι από το ξεκίνημα η αρχηγός και οι αποφάσεις της, λαμβάνονται υπό καθεστώς ηρεμίας και μετά από ψύχραιμη ανάλυση των δεδομένων. Αυτό ίσως καθιστά για κάποιους την ιστορία βαρετή, αλλά η τύχη βοηθά τους τολμηρούς και τώρα είναι η ώρα για διαφορετικούς ήρωες ταινιών δράσης. Τέτοιος ήρωας είναι ο χαρακτήρας, που υποδύεται η Anna Kendrick, η οποία σαγηνεύει επειδή είναι καλή ηθοποιός. Η αληθοφάνεια δεν κρύβεται στα επιστημονικά δεδομένα, αλλά στους χειροπιαστούς πρωταγωνιστές.

Διόλου τυχαία ο σκηνοθέτης περιβάλλει με αγάπη τις δύο ηρωίδες μέχρι τέλους. Στο φινάλε δεν έχεις καταλάβει πότε πέρασε το δίωρο, καθώς η δράση είναι ορθά κατανεμημένη και ας είναι προβλεπόμενη η υπόθεση.

Trivia: Ο Γερμανός συνθέτης του καλού σάουντρακ Volker Bertelmann είχε προταθεί μετά του Dustin O’Halloran για βραβείο Όσκαρ για την μουσική, που έγραψε για το φιλμ Lion (2016), ενώ πρόσφατα συνέθεσε το σάουντρακ του τηλεοπτικού Your Honor.

Η ταινία παίζεται στο Netflix.