Κριτική της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Darius Marder, “Sound of Metal”

Κριτική της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Darius Marder, “Sound of Metal”

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

“Sound of Metal”

8/10

Η ταινία αφορά σε τρία ζητήματα: στην αναπηρία, στην σημασία της ησυχίας στον σύγχρονο τρόπο ζωής και στο τέρμα των σχέσεων.

Ο τρόπος που το φιλμ προσεγγίζει το πρόβλημα της αιφνίδιας κώφωσης είναι πρωτότυπος. Το θέμα δεν τυγχάνει συχνά κινηματογράφησης και αυτός είναι ένας από τους λόγους, που αξίζει να παρακολουθήσεις την μόλις πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σεναριογράφου Darius Marder. Ο σκηνοθέτης αναδεικνύει την ερμηνεία του Riz Ahmed στον ρόλο ενός μουσικού, που ξαφνικά δεν ακούει. Ο Βρετανός ηθοποιός, πακιστανικής καταγωγής, πρωτόπαιξε στα 24 του στο ντοκυμαντέρ The Road to Guantanamo (2006), αλλά ξεχώρισε με την τηλεοπτική σειρά The Night Of (2016, του HBO). Ως ντράμερ Ruben υπηρετεί με πάθος τις απαιτήσεις του σεναρίου, παρακολουθώντας μαθήματα μουσικής για έξι μήνες. Το βλέμμα του είναι πάντα ανήσυχο, καθ’ ότι υποδύεται έναν εξαρτημένο μουσικό, που απότομα έρχεται αντιμέτωπος με μία ριζική αλλαγή. Όταν πρέπει όμως, η ματιά του αποδέχεται την ηρεμία και ο ερμηνευτής κυριεύει το φιλμ.

Η ίδια η κινηματογράφηση, λόγω θέματος, στερείται ήχου σε αρκετές σκηνές και εκεί αποδεικνύεται η αξία της. Ο Darius Marder επισημαίνει την ομορφιά της ησυχίας και την γαλήνη, που αυτή μπορεί να προσφέρει στην ανθρώπινη ζωή. Ο σύγχρονος, ταχύς τρόπος επιβίωσης δυσκολεύει τις σοφές επιλογές, αφού τρέχεις από την μία υποχρέωση στην άλλη. Η ταινία δίνει έμφαση στην σημασία της λήψης των αποφάσεων σε κατάσταση εσωτερικής ηρεμίας. Δεν είναι όλα γύρω μας σημαντικά, και - κάποιες φορές - αυτό λησμονείται.

Συνοδοιπόρος του πρωταγωνιστή στην τέχνη και στη ζωή η σύντροφός του Lou, την οποία υποδύεται η Olivia Cooke (Modern Love, 2019 του Amazon Prime). Συγκλονιστική η σκηνή που συνειδητοποιούν την πραγματικότητα για την σχέση τους.

Trivia: στους τίτλους τέλους ακούγεται το Green από τον συν-σεναριογράφο και αδερφό του σκηνοθέτη Abraham Marder.

Η ιστορία του έργου φέρει επίσης την σφραγίδα του Derek Cianfrance (Blue Valentine, 2010).

Το φιλμ παίζεται στο Amazon Prime.