Normal Heart εντυπωσιακή κινηματογραφική μεταφορά

Normal Heart εντυπωσιακή κινηματογραφική μεταφορά

Είναι μία από τις καλύτερες ταινίες του Α΄ εξαμήνου κι όμως έγινε για την τηλεόραση και το HBO. To Hollywood δεν επενδύει παρά ελάχιστα στον καλό κινηματογράφο, αλλά σε ταινίες τύπου Transformers.

To Normal Heart του Larry Krammer το είχα πρωτοδεί με τον Brad Davis στην Νέα Υόρκη σε παράσταση Off Broadway και με είχε εντυπωσιάσει το θέμα του που αναφέρεται στην επιδημία του aids, , όταν αυτή ΄έσκασε΄ το 1981, αρχικά κυρίως στην Νέα Υόρκη, στα γεγονότα εκείνης της εποχής, σε προσωπικές ιστορίες που τελικά άλλαξαν την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση του τότε προέδρου Ρήγκαν αγνόησε τα γεγονότα για 5 χρόνια και άφησε να πεθάνουν χιλιάδες ασθενείς χωρίς καμία βοήθεια και να σκεφτεί κανείς ότι κάποιοι αναφέρονται στον Ρήγκαν σαν τον καλύτερο πρόεδρο των τελευταίων δεκαετιών.

Τό έργο το είδα και αργότερα στο Λονδίνο σε μία επίσης καλή παράσταση με πρωταγωνιστή τον John Shea.

Τα δικαιώματα για τον κινηματογράφο τα είχε πάρει από τότε η Barbra Streisand, μη βρίσκοντας όμως κεφάλαια το έργο καθυστερούσε, τελικά ο Ryan Murphy δημιουργός μεταξύ άλλων και του βραβευμένου American Horror Story, σκηνοθέτησε την ταινία για λογαριασμό του HBO.

Η κινηματογραφική έκδοση είναι εξαιρετική και κρίμα που δεν πήρε το δρόμο για τους κινηματογράφους, αλλά για την τηλεόραση, όπως συμβαίνει σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις τελευταία.στερώντας από τους πρωταγωνιστές πιθανές υποψηφιότητες για όσκαρ

Πιστεύω ότι το Normal Heart και το 7ωρο έπος τού Tony Kushner, Angels In America είναι τα σημαντικότερα έργα που αναφέρονται σ' αυτά τα γεγονότα της δεκαετίας του '80.

Η ταινία και ο σκηνοθέτης έχουν την τύχη να αποσπάσουν έξοχες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές, αλλά ιδιαίτερα από τον Mark Ruffalo, σπουδαίος ηθοποιός και την Julia Roberts που κάποιοι κάποτε θεωρούσαν απλά μια όμορφη γυναίκα.

Κατά πάσα πιθανότητα η ταινία που έχει για παραγωγό τον Brad Pitt, θα μονοπωλήσει τα επερχόμενα βραβεία Emmy, να την δείτε οπωσδήποτε.

Γιάννης Πετρίδης

ΥΓ Μου άρεσε περισσότερο από το Dallas Buyers Club που έχει παρόμοιο θέμα

https://www.youtube.com/watch?v=fZxR9XHS0H8