Κριτική της νέας ταινίας του Ron Howard “Hillbilly Elegy/Το τραγούδι του Χιλμπίλη”

Κριτική της νέας ταινίας του Ron Howard “Hillbilly Elegy/Το τραγούδι του Χιλμπίλη”

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

“Hillbilly Elegy/Το τραγούδι του Χιλμπίλη”

8/10

Ποιους αφορά αυτή η ταινία; Όσους νοιώθουν ότι τους έχουν απογοητεύσει οι μητέρες τους και δεν μπορούν ακόμα να τις συγχωρέσουν. Το σενάριο της Vanessa Taylor (The Shape of Water, 2017) βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του 2016 Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis (best seller των New York Times) του J.D. Vance.

Ο Vance, φοιτητής Νομικής στο Yale και πρώην πεζοναύτης από το Οχάιο (ο Gabriel Basso του Super 8, 2011), ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη δουλειά των ονείρων του, όταν μία οικογενειακή κρίση τον αναγκάζει να επιστρέψει στην πατρίδα του, την οποία έχει απαρνηθεί.

Έρχεται αντιμέτωπος, μεταξύ άλλων, με την ευέξαπτη μητέρα του, την Bev (Amy Adams), η οποία παλεύει με τον εθισμό. Πλημμυρισμένος με αναμνήσεις της αγέρωχης και πανέξυπνης γιαγιάς του, της Mamaw (Glenn Close), η οποία τον μεγάλωσε, ο J.D. θα συνειδητοποιήσει ότι, για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, θα πρέπει να συμφιλιωθεί με τις ρίζες του. Τις καλές και τις κακές στιγμές της κουλτούρας της Πολιτείας του Kentucky (που ψηφίζει Mitch McConnell και Ρεπουμπλικάνους) σκηνοθετεί ο Ron Howard (A Beautiful Mind, 2001).

Το καστ κάνει την απλοϊκή ιστορία ενδιαφέρουσα. Η Amy Adams συνεχίζει να προσφέρει εξαιρετικές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ερμηνείες, χωρίς να φοβάται το «τσαλάκωμα», μιας και αναλαμβάνει τον ρόλο μιας εξαρτημένης και βίαιης γυναίκας.

Η Glenn Close μεταμορφώνεται στην γιαγιά του πρωταγωνιστή με μάτια, που καρφώνουν τις καρδιές. Η Haley Bennett (Swallow, 2019) ερμηνεύει ανθρώπινα την αδερφή του ήρωα, υπό το βάρος ενοχών και επειγουσών προτεραιοτήτων.

Στον ρόλο του συγγραφέα ο Basso είναι συμπαθητικός και θέτει τις βάσεις για ρόλους σε σημαντικές ταινίες, χωρίς να είναι ούτε ο πιο γυμνασμένος σταρ ούτε ο πιο αρρενωπός. Στο πλάι του η Freida Pinto (Slumdog Millionaire, 2008) υποδύεται με ευαισθησία την αγαπημένη του. Πολύ καλός και ο Owen Asztalos (Paterson, 2016), που παίζει τον πρωταγωνιστή σε εφηβική ηλικία.
Trivia: Το σάουντρακ συνυπογράφουν οι Hans Zimmer και David Fleming.

Το φιλμ παίζεται στο Netflix, ενώ στις 12/11 θα κυκλοφορούσε και στις αίθουσες από την Odeon.