Κριτική της νέας ταινίας της Sophia Loren “The Life Ahead”

Κριτική της νέας ταινίας της Sophia Loren “The Life Ahead”

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της νέας ταινίας της Sophia Loren

“The Life Ahead/La vita davanti a se”

7/10

Το μυθιστόρημα La vie devant soi του Romain Gary (ψευδώνυμο του Roman Kacew) απέσπασε το βραβείο Goncourt το 1975. Ο γεννημένος στη Λιθουανία Roman Kacew (1914-1980) ξενιτεύτηκε με τη μητέρα του στη Γαλλία την ταραγμένη δεκαετία του ’30, σε ηλικία 14 χρονών. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι και το 1935 πήρε τη γαλλική υποκοότητα. Το 1940 εντάχθηκε στις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις (Free French), υπηρετώντας στις αεροπορικές δυνάμεις. Τότε επιλέγει το πολεμικό όνομα «Gary» («κάψε» στα ρωσικά), που έκτοτε θα γίνει το ψευδώνυμό του. Μετά το διαζύγιό του από την Αγγλίδα συγγραφέα Lesley Blanch (1904-2007), παντρεύτηκε την Αμερικανίδα ηθοποιό Jean Seberg, με την οποία επίσης χώρισε. Εκείνη το 1979 αυτοκτόνησε. Έναν χρόνο μετά αυτοκτονεί κι αυτός με μία σφαίρα στο στόμα. Στο σημείωμα που άφησε έγραψε: «Καμμία σχέση με την Jean Seberg»… Αλλά το Romain Gary δεν ήταν το μοναδικό ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε. Έγραψε 4 μυθιστορήματα ως Emile Ajar, 1 πολιτικό αστυνομικό ως Shotan Bogat και 1 σατιρική αλληγορία ως Fosco Sinibaldi. Πολλά από τα έργα του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο. Εκτός από το βραβευμένο «La vie devant soi» (The life before us) (1977) ακολούθησαν: «Η λάμψη μίας γυναίκας/Clari de femme/Womanlight» (1979) από τον Κώστα Γαβρά με τους Yves Montand και Romy Schneider, ενώ ο Ζυλ Ντασσέν είχε σκηνοθετήσει το 1970 την «Υπόσχεση την αυγή/Promise at Dawn» (7/10), στην οποία την μητέρα του Romain Gary υποδύθηκε η Μελίνα Μερκούρη. Σε αυτήν την ταινία έπαιζε και η φίλη της Μελίνας Δέσπω Διαμαντίδου.

Το μυθιστόρημα του Gary La vie devant soi έγινε ταινία το 1977 με τίτλο Life before us/Μαντάμ Ρόζα με πρωταγωνίστρια την Simone Signoret και κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, «νικώντας» την Ιφιγένεια του Κακογιάννη. Η Simone Signoret απέσπασε για την ερμηνεία της το βραβείο Cesar. Στην ταινία εμφανίζεται σε πολύ μικρό ρόλο και ο Κώστας Γαβράς. Στη συνέχεια το έργο του Gary διασκευάστηκε για το θέατρο από τον Xavier Jaillard και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και σε άλλες χώρες.

Η ζωή μπροστά σου είναι η ιστορία ενός μικρού Μουσουλμάνου, που εγκαταλείπεται από όλους, εκτός από μία Εβραία πόρνη, στην οποία τον παρατάνε οι δικοί του, όπως πετάμε ένα νεογέννητο στα σκουπίδια. Αυτή αναλαμβάνει να τον μεγαλώσει και ο μικρός τής αφοσιώνεται. Αυτά τα δύο μοναχικά πλάσματα, η γριά Εβραία και ο μικρός Μουσουλμάνος δένονται με μία υπέροχη σχέση αγάπης και αφοσίωσης. Στην Ελλάδα το έργο παίχτηκε στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Μεταξουργείο το 2014 με πρωταγωνίστρια την Άννα Βαγενά, η οποία ανέλαβε και την σκηνοθεσία (7/10).

Το φιλμ του Edoardo Ponti σε σενάριο Ugo Chiti έχει κάνει ντόρο, γιατί όλοι συζητούν για μία νέα οσκαρική υποψηφιότητα για την 86χρονη μητέρα του σκηνοθέτη Sophia Loren. Η ηθοποιός έχει να εμφανιστεί σε μεγάλο ρόλο από το Nine του 2009. Κέρδισε Όσκαρ ερμηνείας προ 60 ετών για έναν πιο δυναμικό ρόλο. Στο The Life Ahead η κούραση της ηλικίας χαρακτηρίζει την εμφάνισή της. Η βετεράνος ερμηνεύτρια αν προταθεί ξανά για το βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα το έχει καταφέρει με μία πιο ήπια ερμηνεία από αυτήν του La ciociara/Two Women. Η Loren είναι πια κατασταλαγμένη. Δεν χρειάζεται φτιασίδια, για να πείσει και αυτό είναι το κατόρθωμα της Ιταλίδας ηθοποιού, καθώς υποδύεται το πρώην πειραματόζωο του Josef Mengele στο στρατόπεδο του Auschwitz. Στο πλάι της συγκινεί ο Ibrahima Gueye. Loren και Gueye μοιράζονται 2-3 σπαρακτικές σκηνές, καθώς η Madame Rosa αναλαμβάνει τον μητρικό ρόλο. Συμμετέχει η διεμφυλική Abril Zamora (1981) και ο Ιρανός Babak Karimi (1960) (A Separation, 2011 – The Past, 2013), στην πατρίδα του οποίου το βιβλίο υπήρξε για χρόνια απαγορευμένο.

Trivia: Την διακριτική μουσική υπογράφει ο Gabriel Yared, ενώ στο τέλος ακούγεται η αγαπημένη Laura Pausini στο τραγούδι Io Si (Seen) https://www.youtube.com/watch?v=imjSm7FNmwE&ab_channel=WarnerMusicItaly.

Το φιλμ παίζεται στο Netflix.