Κριτική για "TRANSFORMERS 4: Age of Extinction"

Κριτική για "TRANSFORMERS 4: Age of Extinction"

 

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

 

«TRANSFORMERS 4: ΕΠΟΧΗΑΦΑΝΙΣΜΟΥ / TRANSFORMERS 4: AGE OF EXTINCTION»**

 

Είναι 3D. Την έχει σκηνοθετήσει ο Μάικλ Μπέι. Είναι παραγωγός και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Είναι σε σενάριο Έρεν Κρούγκερ, υπεύθυνου σεναρίου και των 2 προηγούμενων transformers-ταινιών.  Αντί για τον Σάια ΛαΜπουφ πρωταγωνιστεί ο Μαρκ Γουόλμπεργκ. Τα Dinobots κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση. Όμως ξεπερνά σε διάρκεια καθένα από τα προηγούμενα 3 φιλμς. Επί 165 λεπτά είσαι υποχρεωμένος να υποστείς μία απίστευτη βαβούρα. Κάθε λεπτό της ταινίας κόστισε ένα εκατομμύριο δολάρια.

 

Το τέταρτο κεφάλαιο της μάχης των Autobots ενάντια στα Decepticons αποτελεί την συνέχεια της ιστορίας του προηγούμενου φιλμ. Βρισκόμαστε 4 χρόνια μετά την τελευταία μάχη, που έλαβε χώρα στο «Transformers: Dark of the Moon», αφήνοντας την πόλη του Σικάγο κατεστραμμένη. Ένας χρεωμένος μηχανικός ονόματι «Κέιντ Γιέγκερ» (Μαρκ Γουόλμπεργκ) ζει με την κόρη του σε μία φάρμα στο Τέξας. Είναι και εφευρέτης. Μαζί με τον «θείο Λούκας» (Τι Τζέι Μίλερ) ανακαλύπτουν τον Όπτιμους Πράιμ σε κακή κατάσταση. Προσπαθούν να τον «αναστήσουν». Κόντρα όμως στο πνεύμα της εποχής. Μετά την τελευταία μάχη, η κυβέρνησε έπαυσε την συμμαχία της με τα Ότομποτς. Κάθε ύποπτη εξωγήινη δραστηριότητα θα έπρεπε να αναφέρεται από τους πολίτες. Η παρανομία του «Γιέγκερ» δεν αργεί να γίνει αντιληπτή από την κυβέρνηση.

 

O επικεφαλής της επιχείρησης καταστροφής των Ότομποτς «Χάρολντ Άτιντζερ» (ο Κέλσεϊ Γκράμερ του «Frasier») στέλνει το δεξί του χέρι «Τζέιμς Σαβόι» (Τίτους Γουέλιβερ) να αφανίσει οικογένεια και ρομπότ. Ο γκόμενος της κόρης «Σέιν» (Τζακ Ρέινορ) σώζει με το αγωνιστικό του αυτοκίνητο πεθερό και κόρη. Ο πεθερός δεν γουστάρει τον γαμπρό. Κάπου εκεί το σενάριο θυμίζει το «Poseidon» του 2006, που ο Κερτ Ράσελ αντιπαθούσε τον φίλο της κόρης του. Όλο το καστ είναι ανανεωμένο. Εμφανίζεται και ο Στάνλεϊ Τούτσι ως «Τζόσουα» σε έναν ρόλο με απίστευτες μεταπτώσεις, που θέλεις να ξεχάσεις. Κανείς δεν σώζεται υποκριτικά από τους ηθοποιούς  πλην του σούπερ σέξι θηλυκού, που αυτή τη φορά ακούει στο όνομα Νίκολα Πελτζ. Στον ρόλο της κόρης του Γουόλμπεργκ «Τέσα» η 19χρονη Πελτζ κάνει αυτά τα ολίγα, που απαιτεί το σενάριο. Είναι καλή ως ξανθιά σεξοβόμβα, που ουρλιάζει φοβισμένη, σε κάθε σκηνή συμπλοκής. Θυμίζει την Κέιτ Κάπσοου στον «Ιντιάνα Τζόουνς» του 1984 και την Ναόμι Γουότς στο «Κινγκ Κονγκ» του 2005. Οι επικές σκηνές δράσης εμπλουτίζονται με μπόλικες δόσεις αποτυχημένου χιούμορ.

 

Ξεχωρίζει στο σάουντρακ η συμμετοχή των ImagineDragons με το «BattleCry». Στον ήχο της ταινίας δούλεψε ο γνωστός μουσικός παραγωγός Skrillex.

 

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό