Απολαμβάνεις την περιπέτεια - Κριτική της ταινίας του Netflix “The Old Guard”

Απολαμβάνεις την περιπέτεια - Κριτική της ταινίας του Netflix “The Old Guard”

Aπό τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της ταινίας του Netflix
“The Old Guard”

7,5/10

Η 45χρονη Charlize Theron επανήλθε πέρυσι δυναμικά στην κινηματογραφία, αποσπώντας μία οσκαρική υποψηφιότητα (Bobmshell).

Μπορεί να μην συμμετέχει στο prequel του Mad Max: Fury Road (https://apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/19901-oi-kaluteres-tainies-2015-2016), μιας και ο σκηνοθέτης προτίμησε να μην κακοκαρδίσει τον πρωταγωνιστή του Tom Hardy, αλλά η Theron πρωτοστατεί στο The Old Guard και ως παραγωγός, ενώ ετοιμάζει την επιστροφή της στο Atomic Blonde 2 (https://www.apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/26018-atomic-blonde), για το οποίο επίσης κάνει παραγωγή.

Στο φιλμ του Netflix υποδύεται μία ηρωίδα κόμικ. Η αιώνια πολεμίστρια Andy, είναι μέλος ενός ολιγομελούς στρατού αθάνατων στρατιωτών, οι οποίοι αναλαμβάνουν δράση για το καλό του σύγχρονου, παρανοϊκού κόσμου. Η ταινία – μέσω του Netflix – απευθύνεται στο θεατή κάθε γωνιάς του πλανήτη, οπότε είναι φανερή η προσπάθεια να τα χωρέσει όλα μέσα: γλώσσες, φυλές, τοπωνύμια (Μαρακές-Μαρόκο, Τζούμπα-Νότιο Σουδάν, Αφγανιστάν, Λονδίνο-Ην. Βασίλειο, Παρίσι-Γαλλία).

Απολαμβάνεις την περιπέτεια, καθώς το σενάριο συνυπογράφει ο ίδιος ο 50χρονος δημιουργός του κόμικ Greg Rucka με τον συν-δημιουργό του Αργεντίνο Leandro Fernandez, οπότε υπάρχει προ-εργασία στην ξεχωριστή παρουσίαση κάθε χαρακτήρα του έργου.

Ο Fernandez εικονογράφησε και το prequel του Mad Max: Fury Road (το κόμικ των ελληνικής καταγωγής George Miller και Nico Lathouris και του Mark Sexton). Σκηνοθετεί η - συνομήλικη του Rucka - Gina Prince-Bythewood (Beyond the Lights, 2014).

Η Theron δείχνει να αγαπά τις ταινίες δράσης (ως θηλυκή εκδοχή του Tom Cruise), ενώ προς τιμήν της παίζει στα ίσα την συμπρωταγωνίστριά της Kiki Layne, που έγινε γνωστή σε ένα πιο ευρύ κοινό με το «If Beale Street Could Talk» (2018) (https://www.apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/36478-barry-jenkins-if-beale-street-could-talk).

Το πολυεθνικό καστ συμπληρώνουν ο Βέλγος Matthias Schoenaerts (A Little Chaos, 2014), σε ακόμα έναν σύνθετο ρόλο, ο Ολλανδός Marwan Kenzari (ο Jafar του περσινού Aladdin), που υποδύεται το έτερο ήμισυ του Ιταλού Luca Marinelli (La grande bellezza, 2013 https://www.apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/5825-anaskopoisi-cinema-2013-2014), η Βιετναμέζα Van Veronica Ngo (Star Wars-2017), που ο ρόλος της κλείνει το μάτι στο σίκουελ, ο Micheal Ward (Top Boy-2019/20), οι Βρετανοί Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave, 2013) και Harry Melling (The Ballad of Buster Scruggs-2018, Harry Potter) και η Ρουμάνα Anamaria Marinca (4 Months, 3 Weeks and 2 Days-2007).

Οι τρεις τελευταίοι υπερασπίζονται τους ανήθικους σκοπούς μιας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας. Την τιμή του πλανήτη σώζει μία Γαλλίδα φαρμακοποιός, την οποία υποδύεται – σε ένα σύντομο, αλλά χαρακτηριστικό πέρασμα – η Olivia Ross (War & Peace-2016, Killing Eve-2018).

Andy

Ως «Ανδρομάχη της Σκυθίας/Andromache of Scythia/Andy» η Charlize Theron αποτελεί μία από τις αναφορές του φιλμ στην δήθεν Ελληνική μυθολογία, που θυμίζουν τα τηλεοπτικά Ηρακλής και Ζήνα. Υπάρχει επίσης αναφορά στην Μοίρα Κλωθώ, στον Προμηθέα και στον Σίσυφο.
Trivia: Ακούγονται - μεταξύ άλλων - τα τραγούδια «Godspeed» (Frank Ocean), «Nobody Know» (CHAII), «Born Alone, Die Alone» (Madelen Duke), «Keep This Between Us» (Krtas Nssa), «The World We Made» (Ruelle), «Going Down Fighting» (Phlotilla feat. Andrea Wasse & Topher Mohr), «Silence» (Marshmello feat. Khalid)

«Cruel World» (Active Child) και «Baby Outlaw» (Elle King).

Το φιλμ κυκλοφορεί από τις 10 Ιουλίου 2020 στο Netflix.