10 εμβληματικές πρωταγωνίστριες του ελληνικού σινεμά που παραμένουν το ίδιο γοητευτικές στο πέρασμα των χρόνων

10 εμβληματικές πρωταγωνίστριες του ελληνικού σινεμά που παραμένουν το ίδιο γοητευτικές στο πέρασμα των χρόνων

Έκαναν θραύση στην εποχή τους. Τις γνωρίσαμε από ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου που άφησαν εποχή. Συγκεντρώσαμε σε ένα φωτογραφικό πρότζεκτ 10 Ελληνίδες πρωταγωνίστριες πως ήταν και πως είναι σήμερα. Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, οι παρακάτω κυρίες, παραμένουν γοητευτικές στο πέρασμα των χρόνων.

1. Μάρω Κοντού

Σε διάστημα μεγαλύτερο των 35 ετών θεατρικής και κινηματογραφικής καριέρας, η Μάρω Κοντού πρωταγωνίστησε σε 61 ταινίες μεγάλου μήκους και 90 θεατρικά έργα, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Το 1959 πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο, δίπλα στο Δημήτρη Χόρν, με το έργο «Ρομανσέρο» του Ζακ Ντεβάλ.

kodou2

2. Έλλη Φωτίου

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1962. Έχει εμφανιστεί σε πλήθος θεατρικών, κινηματογραφικών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών έργων. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες (1965), στο Βερολίνο (1966) και στη Μόσχα (1966). Το 1966 πήρε το Α’ Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το έργο «Επιστροφή».

fotiou

3. Ρίκα Διαλυνά

Τελειώνοντας το γυμνάσιο, ήρθε από την Κρήτη στην Αθήνα για να μπει στο Πολυτεχνείο και να δώσει εξετάσεις στη σχολή Καλών Τεχνών, όπου πέρασε με επιτυχία. Άρχισε μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη και συγχρόνως γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1954 έλαβε μέρος στα καλλιστεία της εποχής και εκλέχθηκε Σταρ Ελλάς, ενώ στη συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ για το διαγωνισμό της Μις Υφήλιος, όπου κέρδισε την πέμπτη θέση. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε σαν πρωταγωνίστρια του θιάσου Κ. Χατζηχρήστου. Επίσης, συνεργάστηκε με το μοντέρνο θέατρο όπου ανέβασε στο Λυκαβηττό τον Λόρδο Βύρωνα του Α. Λιδωρίκη, με τον Χ. Πολίτη στον ομώνυμο ρόλο.

dialina2

4. Μπέτυ Λιβανού

Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ελληνικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις. Το 2010 δημιούργησε τη θεατρική ομάδα Παιανίας – Γλυκών Νερών «Εν Λευκώ» που δίνει παραστάσεις, πολλές από τις οποίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

livanou

5. Ζωζώ Σαπουντζάκη

Ξεκίνησε τη θεατρική της καριέρα από την ηλικία των 7 ετών μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της. Γείτονάς της ήταν ο Γιάννης Δαλιανίδης, οποίος, μάλιστα, ήταν αυτός που της έμαθε να χορεύει. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, άφησε το θέατρο και ξεκίνησε εμφανίσεις σε διάφορα νυχτερινά κέντρα, όπου σύχναζε όλη η «αφρόκρεμα» της εποχής εκείνης (Ωνάσης, Νιάρχος, κ.ά.). Οι εμφανίσεις της με πανάκριβες τουαλέτες, με φτερά και πούπουλα, έκαναν τη νυχτερινή Αθήνα να παραμιλά για το μπρίο της και η επιτυχία της ήταν τόσο μεγάλη, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως η «βασίλισσα της νύχτας».

sapoutzak

6. Αιμιλία Υψηλάντη

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο το 1968, στο έργο «Ο Λεωνίδας δεν Τρώει Λουλούδια». Έναν χρόνο αργότερα, έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο, στο πλευρό του Θανάση Βέγγου, στην ταινία «Ποιος Θανάσης;».

iyiladi

7. Νόρα Βαλσάμη

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση σε μια παραγωγή του 1965, στην κωμωδία του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες», όταν ακόμη φοιτούσε στη δραματική σχολή. Ένα χρόνο αργότερα έκανε το ντεμπούτο της και στη μεγάλη οθόνη, στην ταινία «Στεφανία». Τότε ήταν που της παρείχε και το συμβόλαιό της η Φίνος Φιλμς. Μετά από μια πλειάδα ρόλων αποσύρθηκε από τις ταινίες το 1975 και ασχολήθηκε με το θέατρο αποκλειστικά.

valsami

8. Μπέτυ Αρβανίτη

Υπήρξε από τις πιο ξακουστές πρωταγωνίστριες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου. Έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της σε ταινίες – παραγωγές της Φίνος Φιλμς τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Από το 1987 ηγείται της θεατρικής Εταιρείας «Πράξη» που εδρεύει στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, σχήμα που θεωρείται από τα πλέον ποιοτικά στην Ελλάδα. Έχει ανεβάσει πολλά έργα συγγραφέων όπως οι Ίψεν, Πιραντέλο, Πίντερ, Στρίντμπεργκ, Τσέχοφ, κ.ά. και έχει συνεργαστεί με τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του ελληνικού χώρου όπως τους Μίνωα Βολανάκη, Λευτέρη Βογιατζή, Στάθη Λιβαθηνό, Νίκο Μαστοράκη, κ.ά.

arvaniti

9. Μάρθα Καραγιάννη

Υπήρξε μία από τις πιο δημοφιλείς σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Σπούδασε χορό και από τα 8 της χρόνια άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή συμμετέχοντας στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου. Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε σε ηλικία 17 ετών (1956) στην ταινία της Φίνος Φιλμς «Η άγνωστος», σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Η κινηματογραφική της καριέρα συνδέθηκε με τα λαμπερά μιούζικαλ και τις κωμωδίες του Γιάννη Δαλιανίδη. Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957 στην επιθεώρηση «Ελέφαντες και ψύλλοι», εκεί όπου γνωρίστηκε με τον Γιάννη Δαλιανίδη.

karagianni

10. Μαίρη Χρονοπούλου

Η Μαίρη Χρονοπούλου είναι μία από τις πιο δημοφιλείς Ελληνίδες ηθοποιούς. Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε σαν κομπάρσος στο «Χαρούμενο Ξεκίνημα» του Δημόπουλου, παραγωγής Φίνος Φιλμ το 1954, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια. Από το 1963 και μετά πρωταγωνιστεί σε πλειάδα δραματικών ταινιών, δίπλα σε πρωταγωνιστές της εποχής, όπως Κούρκουλος, Γεωργίτσης, Παπαμιχαήλ, Φούντας, Αλεξανδράκης. Στη θεατρική της καριέρα συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας και έπαιξε με την ίδια ερμηνευτική ικανότητα σε όλα τα είδη θεάτρου. Το 1972 συγκρότησε δικό της θίασο με τον οποίο ανέβασε τα έργα «Τι Ώρα θα γυρίσεις Πηνελόπη» του Μομ και «Ένα Καυτό Κορίτσι» του Καμπανέλλη.

xronopoulou

Με πληροφορίες από enimerotiko