Κριτική της αρσενικής έκδοσης του Erin Brockovich “Dark Waters”

Κριτική της αρσενικής έκδοσης του Erin Brockovich “Dark Waters”

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Dark Waters

7,5/10

Ο Todd Haynes (Far From Heaven) σκηνοθετεί το σενάριο των Mario Correa-Matthew Michael Carnahan (World War Z), που βασίζεται στο άρθρο των New York Times του Nathaniel Rich. Η ιστορία πραγματεύεται τον πολυετή αγώνα του δικηγόρου Rob Bilott (1965), ο οποίος υπερασπίζεται θύματα του εταιρικού γίγαντα DuPont, που πατεντάρισε την χρήση του τεφλόν (πολυτετραφθοροαιθυλένιο) στην κατασκευή των μαγειρικών σκευών.

Η υπόθεση είναι ενδιαφέρουσα, καθώς αφορά στην ρύπανση του περιβάλλοντος, θέμα που σκηνοθέτησε και ο Michael Moore, αλλά και οι Canepari/Cooper/Dimmock (Flint Town). Για τα μολυσμένα νερά του Flint μάλιστα υπήρξε αρκετά σκληρός και ο ίδιος ο Ruffalo.Οι προθέσεις των συντελεστών χαρακτηρίζονται ιδανικές. Ο ρυθμός του φιλμ σκοντάφτει στο ότι ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας δεν είναι συναρπαστικός. Η ταινία του 2000 του Steven Soderbergh πέτυχε στις κινηματογραφικές αίθουσες, γιατί η ηρωίδα ήταν ένας ξεχωριστός χαρακτήρας και ένας ενδιαφέρων τύπος γυναίκας. Η Julia Roberts την ανέδειξε με την ερμηνεία της. Ο συμπαραγωγός Mark Ruffalo είναι αγαπητός για την δημόσια εικόνα του (ιδιαίτερα αιχμηρός και ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), αγκαλιάζει τις μειονότητες (The Kids Are All Right, The Normal Heart), έχει χαρίσει καλές ερμηνείες (Spotlight, Foxcatcher) και ταυτόγχρονα αγγίζει τους νέους ως μέλος του σύμπαντος της Marvel (Avengers). Δυστυχώς ο ήρωας που υποδύεται, είναι δύσκολο να του προσφέρει ευκαιρίες αξέχαστης υποκριτικής. Ο Bilott ξεκινά ως ένας τυπικός δικηγόρος, οικογενειάρχης, εργαζόμενος σε μία μεγάλη δικηγορική εταιρεία. Ο ηθοποιός καταφέρνει να φωτίσει τις προσωπικές του στιγμές. Καλύτερη σκηνή του είναι όταν ο επίμονος υπερασπιστής λυγίζει κάτω από το βάρος της πίεσης στην αγκαλιά της συζύγου του, την οποία παίζει η Anne Hathaway, που ως τώρα η συμφωνία της με το Netflix δεν αποφέρει τους αναμενόμενους καρπούς (The Last Thing He Wanted, The Hustle).

Στους δεύτερους ρόλους εμφανίζονται καλοί ηθοποιοί, όπως ο Tim Robbins (Castle Rock), ο Bill Pullman (The Sinner), η Mare Winningham και ο Bill Camp (από το The Outsider), ο Victor Garber (Titanic), ο William Jackson Harper (The Good Place).

Trivia:

- Έξι πραγματικά πρόσωπα της ιστορίας συμμετέχουν στο καστ, πραγματοποιώντας σύντομα περάσματα.

- Μεταξύ άλλων τραγουδιών ακούγονται και τα Take me home, Country Roads (John Denver, 1943-1997) https://www.youtube.com/watch?v=6LPqK4Fr36c, I Won’t Back Down (Johnny Cash).

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 5 Μαρτίου 2020 από την Spentzos Film.