Ο Γιάννης Πετρίδης αγαπά πάντα την κινηματογραφική μουσική

Ο Γιάννης Πετρίδης αγαπά πάντα την κινηματογραφική μουσική

Η κινηματογραφική μουσική τα τελευταία 20 χρόνια δυστυχώς έχει επηρεασθεί αρνητικά με τον νέο τρόπο διανομής, αλλά και το πως ο κόσμος ακούει τώρα πια τα κινηματογραφικά score.

Σπουδαίες εταιρείες που μας προσέφεραν τα καταπληκτικά σάουντρακ στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα, έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις κυκλοφορίες τους.

Από την άλλη οι εταιρείες που κυριαρχούν στην δισκογραφική αγορά έχουν μειώσει το ενδιαφέρον τους σ'αυτό το χώρο της μουσικής και κυκλοφορούν μόνο τα απαραίτητα σάουντρακ και ειδικά αυτά με τα τραγούδια και όχι με τα score.

Κι' όμως υπάρχουν αρκετοί εξαιρετικοί συνθέτες, ευτυχώς, που συνεχίζουν να φέρνουν μια διαφορετική μουσική στους παλιούς φανατικούς των σάουντρακς, αλλά και τους ελάχιστους νεότερους που θέλουν να ακούσουν κάτι άλλο.

Alexandre Desplat, Max Richter, Justin Hurwitz, Search Results, Hildur Guðnadóttir που έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε μόνη της την χρυσή σφαίρα για την μουσική ταινίας.

Αυτή η τελευταία έχει γράψει ένα καταπληκτικό σκοτεινό score για το Joker, αλλά ελπίζω ότι το όσκαρ θα το πάρει επιτέλους ο Thomas Newman που είναι από τους συνθέτες με τις περισσότερες υποψηφιότητες και δεν έχει πάρει ακόμα το βραβείο, όπως για κάποια χρόνια ήταν και ο ξάδελφος του Randy Newman.

Τα δύο ξαδέλφια θα βρεθούν στην πεντάδα, γιατί και ο Randy έχει γράψει πολύ καλή μουσική για την ιστορία γάμου.

Η μουσική όμως του Thomas Newman για το 1917 είναι αποθεωτική και παίζει μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της ταινίας.

Γιάννης Πετρίδης

Ελάτε στην παρέα μας